Luc Bosmans: "Van de voetbalbond heb ik toen zelfs geen mail gekregen"

  In onze podcast 15 minutes of fame vertelt Luc Bosmans over zijn gastoptreden als lijnrechter in de beker in 2017. Het leverde hem toen een plaatsje op op de voorpagina's van zowat alle kranten, maar door de voetbalbond  werd hij nooit echt bedankt voor zijn broodnodige prestatie die avond. "Ze hadden mij als positieve reclame kunnen gebruiken."

  Helemaal aan het begin van de tweede verlenging van de spannende bekermatch tussen KV Mechelen en Racing Genk dreigde de partij met een sisser uit te draaien na blessures bij de hoofdscheidsrechter en een lijnrechter. Als niemand zich spontaan aanbiedt moet de match gestaakt worden.  

   

  Luc Bosmans (scheidsrechter in de provinciale reeksen) steekt een helpende hand uit en dankzij de KVM-fan kan de partij afgewerkt worden. Iedereen tevreden.

   

  De clubs moeten niet op een ander moment de resterende 16 minuten spelen, de fans moeten niet naar huis, Bosmans noemt het "een ongelooflijk avontuur" en de voetbalbond wordt een vervelende situatie bespaard.

   

  In 15 minutes of fame vertelt Bosmans dat ze hem daarna bij de voetbalbond wel een beetje vergeten zijn. "In een bepaalde krant stond dat ze bij de voetbalbond gezegd hadden, dat ik een vervroegd sinterklaascadeau zou krijgen, maar ik heb zelfs geen mail gekregen."

  De voetbalbond had me kunnen gebruiken om positieve reclame te maken, want scheidsrechter zijn, is echt een leuke hobby.

  "Dat was eigenlijk een beetje jammer, want ik zie het als een gemiste kans voor de voetbalbond in het werven van scheidsrechters. Ze hadden mij op dat moment kunnen gebruiken om positieve reclame te maken."

   

  "Want voetbal zonder scheidsrechters, dat zal een probleem worden als je kijkt naar het aantal scheidsrechter dat jaar na jaar afneemt."

   

  "Daarom wil ik zelf een oproep doen. Als je goesting hebt en een keer van het leiderschap wil proeven, aarzel niet om scheidsrechter te worden. Het is echt een leuke hobby, maar je moet wel door die eerste twee of drie moeilijke jaren heen bijten."

   

  "Wanneer je eraan gehecht geraakt, dan is scheidsrechter zijn echt een verslaving." Een verslaving die Bosmans met plezier al 30 jaar uitvoert.

  Reactie voetbalbond:

  De woordvoerder van de voetbalbond laat weten dat het moeilijk na te gaan is of er ooit gezegd is dat Luc Bosmans een cadeau zou krijgen, vooral omdat het Referee Department tegenwoordig een volledig nieuwe bezetting heeft. 

   

  Een financiële vergoeding is reglementair niet mogelijk in een dergelijk geval. Niet in 2017 en ook vandaag niet.

  Download de podcast 15 minutes of fame

  Luc Bosmans werd wel uitgenodigd op het gala van de Gouden Schoen