Ga naar de inhoud

WTA klassement

naampunten
1
Iga Swiatek
9295
2
Aryna Sabalenka
9050
3
Coco Gauff
6580
4
Elena Rybakina
6365
5
Jessica Pegula
5975
6
Ons Jabeur
4195
7
Markéta Vondroušová
4046
8
Karolína Muchová
3650
9
Maria Sakkari
3620
10
Barbora Krejcíková
2880

ATP klassement

naampunten
1
Novak Djokovic
11245
2
Carlos Alcaraz
8855
3
Daniil Medvedev
7600
4
Jannik Sinner
6490
5
Andrey Rublev
4805
6
Stefanos Tsitsipas
4235
7
Alexander Zverev
3985
8
Holger Rune
3660
9
Hubert Hurkacz
3245
10
Taylor Fritz
3100

Onze tenniscommentator Dirk Gerlo: "David Goffin moet hulp durven in te roepen"

 di 9 februari 2021 16:00
David Goffin
David Goffin moet meteen inpakken down-under.

2 zeges op 7 voor de Belgen in de eerste ronde op de Australian Open. Dat oogt mager, maar Dirk Gerlo plaatst de prestaties in perspectief. Enkel David Goffin moet zich echt zorgen maken volgens onze tenniscommentator.

Neen, van 2 op 7 word je niet meteen vrolijk, maar je hoeft ook niet in een kramp te schieten. Het is al eerder gebeurd op een grandslamtoernooi en het zal in de toekomst nog gebeuren.

 

In tennis bestaat nu eenmaal geen gelijkspel. Een uitslag waar onze spelers de voorbije dagen wel aanspraak op hadden gemaakt.

Flipkens gaat nog winnen op grandslamtoernooien

eerste ronde (v):
Kirsten Flipkens (293)
Venus Williams (170)
einde
5
set 1
7
2
set 2
6

Laat ons beginnen met de speelster met de meeste ervaring: Kirsten Flipkens. Zij kwam in Australië aan met een enkelblessure en dat heeft haar niet geholpen. In quarantaine heeft ze nauwelijks fatsoenlijk aan haar revalidatie kunnen werken, laat staan dat ze goed kon trainen.

 

Toch bood Flipkens nog deftig weerwerk tegen de voormalige wereldtopper Venus Williams. Zonder die blessure had de wedstrijd anders kunnen aflopen.

 

Flipkens gaat dus zeker nog een goed seizoen tegemoet. Een seizoen waarin ze nog steeds wedstrijden kan winnen op een grandslamtoernooi. Zeker op haar toernooi: Wimbledon.

Kirsten Flipkens
Een enkelblessure heeft Kirsten Flipkens niet geholpen.

Elise Mertens blaakt van het vertrouwen

eerste ronde (v):
Leylah Fernandez (35)
Elise Mertens (29, 18)
einde
1
set 1
6
3
set 2
6

Dé Belgische speelster van het moment heeft niet al te veel energie moeten verspillen. Elise Mertens ging al bij al vlot over de eerste horde.

 

Haar toernooi begint eigenlijk pas volgende week. Met de knappe resultaten van vorige week heeft Mertens laten zien dat ze minstens in de 4e ronde moet staan.

 

Je ziet dat ze keihard gewerkt heeft. Mertens blaakt momenteel van het vertrouwen.

Elise Mertens
Voor Elise Mertens begint de Australian Open pas volgende week.

Mokerslag voor David Goffin

eerste ronde (m):
David Goffin (111, 13)
Alexei Popyrin (40, Wild card)
einde
6
set 1
3
4
set 2
6
77
set 3
64
66
set 4
78
3
set 5
6

Bij David Goffin ontbreekt het hem net aan zelfvertrouwen. Zijn nederlaag in de eerste ronde zal een mokerslag geweest zijn. De regelmaat is volledig zoek bij hem.

 

Veel reekshoofden zijn er niet gesneuveld in de eerste ronde, Goffin wel. Dat zal ongetwijfeld in zijn hoofd spelen.

 

Daar moet de nummer 1 van het Belgische mannentennis wat aan durven te doen. Misschien gebeurt dat al, maar hij blijft er alleszins vaag over.

 

Tegen de jonge Australiër Popyrin had Goffin in de 5e set het verschil moeten maken op ervaring. Dat weet hij zelf natuurlijk ook, maar het kwam er niet uit.

 

Omdat Goffin ronduit zwak serveerde in het beslissende bedrijf. Met opslagen van gemiddeld 156 km/u verontrust je niemand in het toptennis. Zeker niet als je tegenstander zijn ballen ruim 30 km/u sneller serveert.

Tegen de jonge Australiër Popyrin had hij in de 5e set het verschil moeten maken op ervaring, maar hij serveerde ronduit zwak.

Dirk Gerlo

Met zijn nieuwe coach Germain Gigounon heeft David Goffin naar eigen zeggen aan zijn opslag gewerkt. De cijfers spreken dat tegen.

 

De vraag blijft dus: "Is een onervaren coach als Gigounon wel de juiste man om Goffin weer stappen te laten zetten?"


Goffin kwam samen op met Dominic Thiem. Die kon hij destijds aan. De Oostenrijker wint ondertussen grandslamtoernooien, terwijl Goffin ter plaatse blijft trappelen. Dat moet heel hard aankomen.

 

Wellicht moet Goffin even in quarantaine als hij weer in Europa landt. Daarna moet hij zo snel mogelijk weer matchen spelen om aan zijn zelfvertrouwen te werken.

David Goffin
Terug in Europa moet David Goffin weer zo snel mogelijk matchen spelen.

Pechvogel Kimmer Coppejans

eerste ronde (m):
Kimmer Coppejans (186, Kwal.)
Jirí Veselý (292)
einde
4
set 1
6
6
set 2
3
77
set 3
63
3
set 4
6
3
set 5
6

Kimmer Coppejans is de grootste pechvogel van de Belgen. Hij heeft in Melbourne de volledige quarantaine moeten ondergaan. Twee weken lang moest de Australian Open-debutant op zijn hotelkamer blijven.

 

Toch dwong Coppejans de ervaren speler Vesely tot een vijfsetter. Voor mij heeft hij eruit gehaald wat erin zat. De quarantaine overleven, was al een prestatie op zich.

 

Nu moet Coppejans richting de top 100 van de wereld werken. Het potentieel is er alleszins.

Kimmer Coppejans
Kimmer Coppejans heeft het potentieel voor de top 100.

Minnen laat zich zien tegen wereldtopper

eerste ronde (v):
Greet Minnen (60, Kwal.)
Petra Kvitová (14, 9)
einde
3
set 1
6
4
set 2
6

Greet Minnen leunt al dicht bij de top 100 aan. Zij moest in Melbourne aan de slag tegen de wereldtopper Petra Kvitova, op de koop toe een hardcourtspecialiste.

 

Minnen heeft mooie dingen laten zien tegen de tweevoudige Wimbledon-winnares. Ze speelt nog maar een paar jaar op het hoogste niveau. Dat ze nog progressie zal maken, staat buiten kijf.

Greet Minnen
Greet Minnen vliegt er stevig in.

Van Uytvanck zet stappen op mentaal vlak

eerste ronde (v):
Alison Van Uytvanck (299)
Clara Burel (55, Kwal.)
einde
4
set 1
6
6
set 2
3
6
set 3
4

Greet Minnens partner Alison Van Uytvanck heeft eindelijk de eerste ronde overleefd op de Australian Open. Op mentaal vlak heeft Van Uytvanck duidelijk stappen gezet. 

 

Haar tegenstandster Clara Burel doet nog niet meteen een belletje rinkelen, maar bij de juniores speelde ze finales op grandslamtoernooien.

 

Een taaiere tegenstandster dan haar ranking dus laat vermoeden, maar net niet taai genoeg om Van Uytvanck te doen struikelen. Omdat onze landgenote sterker is geworden op de beslissende momenten.

Alison Van Uytvanck
Alison Van Uytvanck verschalkt een jonge Française.

Wisselvallige Bonaventure

eerste ronde (v):
Tímea Babos (188, Kwal.)
Ysaline Bonaventure (189, Lucky loser)
einde
77
set 1
60
6
set 2
4

Ysaline Bonaventure ten slotte heeft een kans verkeken tegen kwalificatiespeelster Timea Babos. In de Fed Cup heeft ze al mooie dingen laten zien, maar Bonaventure is en blijft te wisselvallig.

Ysaline Bonaventure
Ysaline Bonaventure in actie.

Dirk Gerlo

lees/bekijk ook: