Technologie liet videoscheidsrechter in de steek tijdens Gent-Eupen

  Heeft Tarik Tissoudali gisteren toch 3 keer gescoord?

  Door een technisch defect kon de videoref in het competitieduel tussen AA Gent en Eupen (2-2) geen buitenspellijn trekken om de treffer van Tissoudali te controleren op buitenspel. Dat heeft Frank De Bleeckere van het Professional Refereeing Department bevestigd. De 3-2 werd uiteindelijk afgekeurd op aangeven van de lijnrechter.

  1) Geen duidelijk bewijs

  Bij AA Gent waren ze ziedend over de prestaties van scheidsrechter Laforge. Trainer Hein Vanhaezebrouck verwees in zijn kritiek naar de openingsgoal van Eupen, waarbij Baby de bal met hoofd leek te raken en doelpuntenmaker Prevljak dus buitenspel zou staan. Toch annuleerde de VAR het doelpunt niet. 

   

  Daarnaast begreep Vanhaezebrouck niet waarom de 3-2 van Tissoudali werd afgekeurd voor buitenspel van Bezoes. Ook daar had de VAR volgens hem de grensrechter moeten overrulen.

   

  Bij het eerste doelpunt van Eupen zou er echter geen enkel VAR-beeld zijn waarop heel duidelijk te zien is dat Baby de bal raakt, aldus het Refereeing Department.

   

  "Indien dat het geval was geweest, zou Prevljak het doelpunt gescoord hebben vanuit een buitenspelpositie. Geen enkel beeld of camerastandpunt kan de VAR een duidelijk bewijs tonen dat Baby de bal met het hoofd raakte. Als er geen duidelijk bewijs is, wordt de genomen beslissing van de assistent-scheidsrechter op het terrein gevolgd", luidt het in de verklaring.

  2) Geen buitenspellijn voorhanden

  In een videoboodschap geeft Frank De Bleeckere ook toelichting bij de afgekeurde 3-2 van Tarik Tissoudali. De lijnrechter gaf buitenspel aan. AA Gent rekende op de VAR om het doelpunt alsnog goed te keuren, maar dat gebeurde niet.

   

  De videoref kon door een technisch probleem, ook na meerdere pogingen, geen buitenspellijn trekken. "De technologie voor de "Offside Line" was niet bruikbaar omdat de software onduidelijke en onvolledige lijnen toonde", klinkt het.

   

  "Omdat er geen duidelijk bewijs was dat de assistent-scheidsrechter een "clear and obvious mistake" had gemaakt, bevestigde de VAR de genomen beslissing op het terrein, namelijk buitenspel." Of dat de juiste beslissing was, laat De Bleeckere in het midden. 

   

  Het Refereeing Department zal met de betrokken firma onderzoeken wat aan de oorzaak lag van het technisch probleem

  Tekst en uitleg van Frank De Bleeckere:

  lees/bekijk ook: