Wennemars over Elfstedentocht: "We hebben hoop nodig, sluit het niet bij voorbaat uit"

  In Nederland moet het maar een beetje beginnen te vriezen of er wordt al gedroomd van een Elfstedentocht. Nochtans hebben de regering en de organisatie al duidelijk gemaakt dat het dit jaar met de coronapandemie echt niet kan. Ex-schaatser Erben Wennemars vindt het jammer dat de hoop al bij voorbaat de kop wordt ingedrukt.

  Eigenlijk is het een tragisch verhaal: Nederland zit al sinds 1997 te bidden voor een nieuwe editie van de Elfstedentocht, maar net in het jaar dat de organisatie door corona niet mogelijk is, lijken de sterren wél goed te staan.

   

  Erben Wennemars is een van die Nederlanders die al jarenlang elke winter nauwgezet het weer in de gaten houdt. Als actieve sporter was hij wereldtop in de sprint, maar zijn hart klopt voor de Elfstedentocht, met een afstand van bijna 200 kilometer zowat de langste schaatstocht ter wereld.

   

  Wennemars begint in De Wereld Vandaag met een kanttekening: "Het is momenteel dan wel kou in Friesland, maar het water is nog geen ijs. Dat wordt pas voor het eerst dit weekend voorspeld. Vooraleer alles dicht is, zijn we nog eens een week verder. Je hebt toch zo'n 15 à 20 centimeter ijs nodig voor een Elfstedentocht."

  Het ijs verandert de Nederlander.

  Erben Wennemars

  "Er is altijd gezegd dat er nooit meer een Elfstedentocht zou komen"

  Volgens de weersvoorspellingen zou de koude in Friesland wel degelijk een tweetal weken kunnen houden, dus het idee van een Elfstedentocht is zeker niet uit de lucht gegrepen.

   

  "Er is altijd gezegd dat er nooit meer een Elfstedentocht zou komen. Door de klimaatopwarming moet het immers extreem weer zijn voor alles dichtvriest. En dan lijkt dat extreme weer er uitgerekend dit jaar te komen."

   

  "Nu wordt gezegd: volgens de huidige coronamaatregelen is het momenteel niet mogelijk. Maar wel met als belangrijke bijzin dat de regels altijd kunnen veranderen."

   

  "Zodra er ijs komt, gaan de mensen in Nederland toch anders over de dingen denken. Kijk maar naar het nationaal kampioenschap marathonschaatsen op natuurijs. Dat was vorige week nog onmogelijk, nu is het ineens weer bespreekbaar. Het ijs verandert de Nederlander."

  RETRO: Henk Angenent wint de laatste Elfstedentocht, in 1997 (met commentaar van Michel Wuyts)

  "Als er zo meteen 20 centimeter ijs ligt, gaan ze toch anders denken"

  Erben Wennemars vindt het fout van de regering en de organisatie om de deur al bij voorbaat dicht te gooien. "Iedereen heeft hoop en perspectief nodig. De rek raakt er stilaan wat uit. De dagen zijn donker, de avondklok is net weer verlengd,... We hebben een verzetje nodig."

   

  "Schaatsen zit in onze cultuur en daar worden we blij van. Daarom wil ik blijven hopen en dromen dat er een klein wondertje gebeurt en de Elfstedentocht toch zal doorgaan."

   

  "De Nederlanders gaan zo meteen sowieso massaal het ijs op. Ik sprak vanmiddag nog iemand van een schaatswinkel en die zei dat het ongelooflijk was, want dat iedereen nu schaatsen wil hebben. De mensen willen naar buiten, het ijs op!"

   

  "Als er zo meteen 20 centimeter ijs ligt en iedereen kan schaatsen, dan gaan ze toch anders denken. Nu gaan ze er nog vanuit dat het niet zover zal komen. Maar misschien kan het wel op een creatieve manier? Verspreid het over 3 dagen, sla de stempelposten over of organiseer alleen een wedstrijd voor profs?"

   

  "Alles moet nu vooral goed onderzocht worden. Als dan uiteindelijk blijkt dat het toch te gevaarlijk of onverantwoord is, dan ben ik de eerste om te zeggen: we doen het niet. Maar sluit het niet bij voorbaat uit."

  Erben Wennemars, rechts naast Sven Kramer.