Tom Brady (43!) leidt Tampa Bay Buccaneers naar Super Bowl-zege

  Tom Brady is 43 jaar en verovert zijn 7e Super Bowl. Zijn legende wordt nog wat groter.

  De Tampa Bay Buccaneers hebben in eigen huis de Super Bowl gewonnen, de finale van het American football-seizoen in de VS. De ploeg uit Florida overklaste de uittredende kampioen Kansas City Chiefs met  31-9. Voor Tom Brady, de beste quarterback uit de geschiedenis, is het de 7e Super Bowl in 10 finales. De Super Bowl is het grootste sportevent in de Verenigde Staten.

  Tampa Bay Buccaneers - Kansas City Chiefs 31-9

  • Sleutelmoment: De Kansas City Chiefs en dan vooral hun verdediging hadden veel last van de zenuwen. De foutenlast in de 1e helft zorgde voor een zware, onoverbrugbare achterstand. In de 2e helft overklaste de Tampa Bay-verdediging de Chiefs.
  • Man van de match:  Tom Brady (43) werd verkozen tot MVP, meest waardevolle speler van de match. Maar ook Rob Gronkowski met 2 touchdowns en Leonard Fournette, de running back, verdienen een eervolle vermelding.
  • Opvallend: Voor Tom Brady is het zijn 7e Super Bowl-overwinning. Daarmee doet hij beter dan de 6 titels van basketbalicoon Michael Jordan en groeit zijn status als grootste Amerikaanse sportman aller tijden.

  Brady gooit 3 touchdownpasses voor monstervoorsprong

  Beide ploegen begonnen nerveus aan de wedstrijd. Na een vroege fieldgoal van de bezoekende Chiefs zetten de Buccaneers een succesvolle aanval op.

  Quarterback Tom Brady maakte afwisselend gebruik van de running game, met Leonard Fournette en passing naar Antonio Brown, wat uiteindelijk leidde tot een touchdown van Gronkowski. 7-3 na het eerste kwart.

   

  Het tweede kwart begon zoals het eerste eindigde. Knap afwisselend spel van de Buccaneers over de grond en door de lucht. Maar deze keer hield de verdediging van de Chiefs stand op 1 yard van de eindzone.

   

  Maar terwijl de verdediging goed haar werk deed, leek de druk zwaarder te wegen op de aanval van de Chiefs. Slechte "punts" en sterspelers Kelce en Hill die simpele ballen niet konden vangen, zorgden voor nieuw balbezit van Tampa Bay, omgezet in een touchdown door het ervaren duo Brady-Gronkowski, 14-3.

   

  Patrick Mahomes probeerde zijn team op de rails te krijgen, maar opnieuw  geraakten de Chiefs niet in de eindzone van de Buccaneers en opnieuw moesten ze genoegen nemen met een fieldgoal.

   

  Met nog 1 minuut op de klok en 2 time-outs kreeg Tampa Bay de bal en Tom Brady leidde zijn aanval nog maar eens over het veld. Mede door domme overtredingen van de Kansas-verdedigers kon hij zijn 3e touchdown van de avond gooien. 21-6 bij de rust, een monstervoorsprong.

  Touchdown van Gronkowski.

  Verdediging van de Buccaneers controleert tweede helft

  De flitsende halftimeshow van The Weeknd verfriste de Chiefs, die aanvallend uit de kleedkamer kwamen. Maar na een degelijke aanval moesten ze toch weer genoegen nemen met een fieldgoal. 

   

  Dat speelde in de kaart van de Buccaneers. Hun opdracht: zo veel mogelijk tijd van de klok krijgen. Maar met Brady, Gronkowski en Fournette in het team hebben ze de wapens om te scoren en dat deden ze meteen. Fournette met een rushing touchdown, 28-9.

   

  Alle ogen waren nu gericht op Patrick Mahomes, maar in de volgende aanval werd een pass van de wonderboy van Kansas onderschept. Een turn-over op een heel slecht moment, gevolgd door een fieldgoal van Tampa Bay.

   

  In het laatste kwart was het alles of niks voor de Chiefs, maar de verdediging van de Buccaneers hield de druk op Mahomes zo groot dat zelfs hij, ondanks enkele waanzinnige passes, geen scoringsoplossingen vond. 

   

  De wedstrijd bloedde dood en een streaker, die met nog 5 minuten op de klok het veld op rende, zorgde nog voor enige animo. Een laatste onderschepping van Mahomes illustreerde nog maar eens de dominantie van de verdediging van Tampa Bay in de 2e helft.

   

  Eindstand 31-9, een 7e Super Bowl-ring voor Tom Brady. Voor de Buccaneers is het de 2e Super Bowl uit de geschiedenis, de vorige was in 2003. (lees reactie Brady onder foto)

  Quarterback Patrick Mahomes feliciteert Tom Brady.

  MVP Brady: "We'll be back"

  Tom Brady heeft er nog niet genoeg van, hij komt terug voor een 8e Super Bowl. "Ze zijn allemaal bijzonder op hun eigen manier. Het is opnieuw een geweldig jaar geweest", zei Brady.

   

  "Ik ben gewoon heel trots op alle jongens en alle coaches die een geweldige prestatie hebben geleverd. Als je zo ver wil komen, dan moet je de klus klaren. Het is gelukt."

   

  Brady wordt gezien als de beste quarterback aller tijden in het American football. Hij verruilde na het afgelopen seizoen na 20 jaar de New England Patriots voor Tampa Bay Buccaneers. Hij leidde de Patriots in 2019 voor de 6e keer naar de winst van de Super Bowl. Ook in 2002, 2004, 2005, 2015 en 2017 pakte hij de titel.

   

  Brady werd een klein jaar geleden gepresenteerd bij de Buccaneers. "Ik begin nu aan een nieuwe reis en kijk ernaar uit om mijn nieuwe ploeggenoten en coaches te ontmoeten. Ik zal bewijzen dat ze geloof en vertrouwen in mij kunnen hebben. Ik vind altijd dat goed gedaan beter is dan goed gezegd. Daarom laat ik het hierbij en ga ik aan het werk", liet hij in maart van 2020 optekenen.

   

  De Amerikaanse grootheid voegde de daad bij het woord. Toch bleef hij bescheiden. Brady prees zijn ploeggenoten Rob Gronkowski en Antonio Brown. "Grote spelers zorgen voor grote daden. Het is geweldig om te zien wat ze hebben gepresteerd en wat ze aan het team hebben toegevoegd."

   

  ""Gronk" is een ongelooflijke speler, met veel talent en een geweldige arbeidsethos. En sinds Brown hier is, heeft hij alles op de juiste manier gedaan", aldus Brady. "We komen terug. Dan weten jullie dat vast."

  Running back Leonard Fournette met de rushing touchdown.

  Rob Gronkowski en Tom Brady vieren de overwinning.

  Herbekijk de Super Bowl halftimeshow van The Weeknd