Vruchtbare atletiekdag voor de Belgen: 1 Belgisch record en 3 EK-limieten

  Rani Rosius is door het dolle heen na haar toptijd.

  Op de micromeeting in Gent en een indoormeeting in Metz hebben nog eens 3 extra Belgen zich geplaatst voor het EK in zaal. In Gent maakte ook Nafi Thiam haar comeback na bijna een jaar. Ze moest de zege op de 60 meter horden wel aan Eline Berings laten.

  Net als vorige week werd in de Topsporthal in Gent een micromeeting georganiseerd, om de Belgische atleten de kans te geven om in vorm te geraken en zich eventueel te plaatsen voor het EK.

   

  Voor sprinttalent Rani Rosius pakte dat goed uit. Vorige week bleef ze nog een fractie boven de EK-limiet, nu dook ze daar in de finale met 7"27 net onder. Meteen goed voor een persoonlijk record.

   

  Verder was het in Gent uitkijken naar de comeback van Nafi Thiam. De zevenkampster liep zowel in de reeksen als de finale van de 60 meter horden 8"39, een klein stukje boven haar PR (8"23). De overwinning ging naar Eline Berings, die haar snelste tijd (8"19) in de reeksen liep. Morgen krijgt ze in Dortmund een nieuwe kans om de EK-limiet te lopen.

   

  Ten slotte waren er ook nog sterke prestaties op de 400 meter, zowel bij de mannen als de vrouwen. Bij de mannen doken Alexander Doom (47"12) en Christian Iguacel (47"16) allebei onder hun persoonlijk record. Bij de vrouwen deed Hanne Maudens zelfs bijna 1,5 seconde van haar PR (53"78), waarmee ze het duel met Paulien Couckuyt (die met 54"13 ook een PR liep) versloeg.

  Eliott Crestan onttroont Joeri Jansen in Metz

  Ook in Metz presteerden de Belgen knap, met Eliott Crestan als uitblinker. Hij legde de 800 meter af in 1'46"40, niet alleen goed voor een EK-limiet maar meteen ook een Belgisch record. Dat stond al sinds 2004 op naam van Joeri Jansen.

   

  Robin Hendrix was de 3e Belg die zich vandaag wist te plaatsen voor het EK in Torun, over exact een maand. Hendrix liep de 3.000 meter in 7'48"53.

   

  Dylan Borlée liep zijn eerste individuele 400 meter sinds september 2019. De voormalige vice-Europese kampioen indoor liet de klok stoppen na 47"38. Bij de vrouwen knalde Camille Laus naar 52"79, in een race waarin Femke Bol het Nederlandse record (50"81) verbrak.

  Eliott Crestan