Waarom de Conference League een devaluatie is voor Belgische clubs

  De Conference League wordt de 3e Europese competitie.

  Vanaf volgend seizoen (2021-2022) rijst de Conference League uit de grond, een derde Europese competitie naast de Champions League en de Europa League. Omdat die competitie voor veel mensen nog onduidelijk is én omdat ze grote implicaties heeft voor het Belgische voetbal leggen we u de belangrijkste elementen uit.

  Devaluatie van 3 van de 5 Europese tickets

  Antwerp-trainer Frank Vercauteren is heus niet de enige die vorige week nog verkeerdelijk in de veronderstelling leefde dat de winnaar van de huidige Beker van België rechtstreeks naar de Europa League mag.

   

  De komst van de Conference League is de oorzaak van die verwarring. Helaas voor België veroorzaakt de derde Europese competitie een devaluatie van 3 van de 5 Europese tickets voor België.

  België behoudt zijn 5 Europese tickets.


  Er verandert niets voor:

  • De landskampioen. Wie de titel pakt gaat rechtstreeks naar de Champions League.
  • De nummer twee in de competitie. De runner-up gaat naar de derde kwalificatieronde van de Champions League (voor de toekomst is het wel belangrijk dat België in de top 9 van de UEFA-ranking blijft).

  Er is een devaluatie voor: 

  • De bekerwinnaar mag niet langer rechtstreeks naar de Europa League. Wie de beker wint, moet vanaf volgend seizoen de laatste voorronde spelen. Wordt die voorronde verloren, gaat de bekerwinnaar naar de Conference League.
  • De nummer drie in de competitie heeft niet langer kans op de Europa League, maar is in het beste geval deelnemer aan de Conference League. Het speelt de voorlaatste voorronde van de Conference League in plaats van de voorlaatste voorronde van de Europa League.
  • Het vijfde ticket is voor de winnaar van het duel tussen de nummer 4 in de competitie en de winnaar van play-off II.  Die club is hetzelfde lot beschoren en speelt de tweede kwalificatieronde van de Conference League in plaats van de tweede kwalificatieronde van de Europa League.

   De belangrijkste reden voor de degradatie van drie Europa League-kansen is dat door de komst van de Conference League het aantal deelnemers aan de Europa League wordt teruggebracht van 48 tot 32 clubs.

   Een voordeel 
  • Een club die derde wordt in de groepsfase van de Europa League, overwintert wel nog in de Conference League. Dit seizoen is Standard bijvoorbeeld Europees uitgespeeld als derde in de Europa League. Volgend seizoen zou het nog een play-off-fase mogen spelen in de Conference League (zie verder).

  Hoe werkt de Conference League ?

  Voor het eerst sinds de afschaffing van de Beker voor Bekerwinnaars in 1999 komt er dus volgend seizoen een volwaardige derde Europese competitie. 

   

  De UEFA verkoopt deze competitie als een kans voor kleinere voetballanden om volwaardig deel te nemen aan Europees voetbal, maar het vermoeden is dat het ook anticiperen is op een grotere hervorming van het Europese voetbal in 2024, wanneer er mogelijk een Super League komt.

   

  Veel Belgische clubs zien de Conference League als een devaluatie omdat de tegenstanders veel minder aantrekkelijke namen zullen hebben en dat is ook slecht voor de ticketverkoop. De kans op ver geraken in het toernooi neemt wel toe.

  Groepsfase = niemand is rechtstreeks geplaatst

  In de groepsfase wordt de Conference League gespeeld door 32 teams in 8 groepen, maar geen enkel team is rechtstreeks geplaatst voor de groepsfase. 

  22 clubs plaatsen zich via de 3 voorrondes + play-offronde. 10 teams plaatsen zich als afvallers van de laatste voorronde voor de Europa League.

  Knock-outfase: nummer 3 uit groepsfase Europa League kan worden opgevist

  Na de groepsfase volgen de 1/8e finales met 16 teams. De 8 groepswinnaars zijn zeker van deze knock-outfase. 

   

  De andere 8 teams zijn bekend na een extra speelronde (Play-off) waarin de nummers twee uit de groepsfase het opnemen tegen de nummers drie van de groepsfase in de Europa League. 

  Winnaar finale mag rechtstreeks naar de Europa League

  De winnaar van de Conference League mag het volgende seizoen rechtstreeks deelnemen aan de groepsfase van de Europa League. 

   

  Als je enkel naar het Europees ticket kijkt, kan je dus zeggen dat het voor Belgische clubs interessanter is om de Conference League te winnen, dan de Beker van België.

   

  De eerste finale wordt gespeeld op 25 mei 2022 in Albanië, een week na de finale van de Europa League. 

  Nog niet duidelijk? Hier leggen we het nog eens allemaal uit: