José De Cauwer steunt verbod op afdalen op buis: "Fiets niet onder controle"

  Marc Hirschi is niet bang om zich over zijn stuur te buigen.

  Vanaf april mogen renners niet meer afdalen op de buis van hun fiets. Commentator José De Cauwer juicht het verbod van de Internationale Wielerunie (UCI) toe, maar onder anderen Michal Kwiatkowski stelt zich vragen. "Wat is het volgende? Een snelheidslimiet?"

  Afdalen met je lichaam op de bovenbuis van je fietskader? Enkele jaren geleden werd nog vreemd opgekeken bij die techniek, tegenwoordig doen alle meesterdalers in het peloton het.

   

  Maar de UCI wil de veiligheid in het peloton verhogen en verbiedt "het aannemen van gevaarlijke posities op de fiets". Een streep door de rekening van onder meer Chris Froome, Peter Sagan en Marc Hirschi.

   

  Wielercommentator en voormalig bondscoach José De Cauwer juicht de beslissing toe. "Als je op die manier op de fiets zit, heb je die niet meer onder controle zoals het hoort", zegt hij. "Ik vind het dus een goede beslissing."

   

  "Als je op je buis zit, ben je heel onhandig. Het grote gevaar is dat ook de junioren dat gedrag kopiëren. Sommige nieuwelingen gaan nu al op hun buis zitten om een viaduct af te rijden. En veel van die zware valpartijen bij de jongere renners halen de kranten niet."

  Sommige nieuwelingen gaan nu al op hun buis zitten om een viaduct af te rijden.

  José De Cauwer

  Kwiatkowski: "We zijn profrenners, we weten wat we doen"

  In het peloton kan het verbod van de UCI op minder begrip rekenen. Michal Kwiatkowski (Ineos Grenadiers) spaarde zijn kritiek niet in de Ster van Bessèges. 

   

  "De verantwoordelijkheid voor de valpartijen ligt weer bij de renners", zei hij cynisch. "De UCI kan andere zaken aanpakken om de veiligheid te verbeteren. Ze zouden beter focussen op het organisatorische aspect en de parcours."

   

  "Wat is het volgende? Volgend jaar mogen we ons handen niet meer van het stuur halen om te vieren. Of komen er snelheidslimieten? We zijn profrenners, dus we weten wat we doen."

   

  Onder meer ook Tom Pidcock en Daan Soete zetten op sociale media vraagtekens bij de beslissing van de UCI.