Dahmane na de stunt van O.Charleroi: "Niet gestolen", De fauw: "Komt hard aan"

  Mo Dahmane (ex-Genk en -Club Brugge) is de man in het zwart in de spits bij de 1e amateurklasser.

  Bij de laatste 16 clubs in de Beker van België vinden we 1 amateurklasser terug: Olympic Charleroi zorgde gisteren voor dé stunt in de 1/16e finales. De ploeg uit 1e Nationale die al maanden van competitievoetbal verstoken is, versloeg Zulte Waregem met 0-1. "Groot feest", juichte spits Mo Dahmane, "Komt hard aan", treurde gelegenheidscoach Davy De fauw.

  Mo Dahmane bij Olympic Charleroi is een oude bekende van onze hoogste klasse: de ex-Club Brugge en -Genk-aanvaller is er sportief directeur en speelt er op zijn 38e nog altijd in de spits. Dat deed hij gisteren ook 90 minuten.

   

  Zijn geluk na de bekerstunt in het Neuvillestadion kon niet op. "Het is groot feest nu. Je moet het je voorstellen, dat een kleine amateurclub als de onze dit klaarspeelt."

   

  Het kleine broertje uit Charleroi speelde 2 competitieduels, zijn laatste half augustus. In de beker kwam het wel nog een paar keer in actie. In september in de 3e ronde (6-3 tegen Sprimont Comblain) en 4e ronde (2-1 tegen 1B-club Lierse) en op 11 oktober tegen Aalst (2-1). Bijna 4 maanden geleden was er dus de laatste match met inzet, tot gisteren.

   

  "Ieder van ons heeft gevochten als een leeuw. We hebben het dan ook niet gestolen, want we hebben Zulte Waregem kunnen ontregelen."

   

  "We wisten dat er kansen lagen op de counter, al miste ikzelf ook nog een kans die ik normaal niet laat liggen."

   

  Toch is dit niet het mooiste moment van zijn carrière. "Nee, want ik heb met Club Brugge nog Europees gespeeld, maar vandaag is dit wel fantastisch. Ik ben zo blij voor alle jonge spelers hier."

   

  Volgende week ontvangt Olympic Charleroi Eupen. Dahmane wil met dezelfde ingesteldheid en met nog meer geloof die 1/8e finale tegemoet zien: "We zijn een kleine ploeg, maar alles is mogelijk, dat hebben we vandaag gezien."

  Yassine Delbergue is de held met de enige goal van de match.

  Gelegenheidscoach Davy De fauw: "Dit komt hard aan"

  Bij de nummer 10 uit eerste klasse zat niet Francky Dury op de trainersbank, die had door een coronaquarantaine zijn plek afgestaan aan Davy De fauw. Die laatste moest dan ook spitsroeden lopen voor de microfoon. Hij beleefde zijn ergste nachtmerrie.

   

  "We hebben de jongens hiervoor gewaarschuwd. We kwamen hier toe en zagen de omstandigheden waarin we moesten voetballen. Maar de jongens waren klaar om de strijd aan te gaan."

   

  "Tijdens de wedstrijd was er ook niet zoveel aan de hand, we hadden alles onder controle. We creëerden wel heel weinig kansen, vind ik. Het was natuurlijk moeilijk voetballen op dat veld. Dan drop je wat lange ballen. Maar oké, dat is bekervoetbal, dat weet je."

   

  "En je weet ook dat 1 keer die bal voor hen zal goed vallen en dan hoop je dat die niet binnengaat. Maar dan was er dat fantastisch afstandsschot vanaf 25 meter. En dan sta je hier met niks, ben je uitgeschakeld tegen een ploeg die nog niet gevoetbald heeft dit seizoen. Dat komt best hard aan."

   

  Dit is een leermoment voor coach en spelers: "Het gaat om bekervoetbal. Het gaat niet altijd met mooi voetbal, dat kon vandaag ook niet, maar ook om duelkracht en mentaliteit." Zondag kan Zulte Waregem revanche nemen in de competitie bij... Charleroi. "Dit mag niet nazinderen."

  Bekijk de samenvatting: