1e draaiboek Tokio 2020 is uit: corona beperkt bewegingsvrijheid enorm

  Tokio 2020 werd door corona uitgesteld naar 2021, de pandemie hangt nog steeds als schaduw over Spelen.

  Sporters en andere betrokkenen bij de Olympische Spelen van Tokio zullen flink worden beperkt in hun bewegingsvrijheid. Dat blijkt uit het eerste van een aantal voorlopige draaiboeken waarin de organisatie voor elke doelgroep de coronamaatregelen toelicht.

  Het draaiboek voor de internationale sportbonden bijt vandaag de spits af. De komende dagen worden ook specifieke draaiboeken voor atleten, teamofficials en media gelanceerd. Die draaiboeken worden en cours de route aangevuld met extra informatie naargeland de situatie daarom vraagt. "Ze zijn bedoeld om de Spelen gezond en veilig te laten verlopen, voor alle deelnemers, maar ook voor de Japanse inwoners."

   

  Uit het eerste draaiboek is alvast duidelijk - zoals algemeen geweten - dat Covid-19 een grote invloed zal hebben op de gang van zaken in Tokio. Officials, juryleden en andere vertegenwoordigers van de sportbonden moeten zo min mogelijk in contact treden met anderen en 2 meter afstand houden van een sporter, bij andere contacten geldt een meter.

   

  De Spelen beginnen 14 dagen voor de trip naar Japan. Bij aankomst in Tokio moet een recent negatief testresultaat worden overlegd en volgt meteen een nieuwe test. Afhankelijk van je rol moet je regelmatig een test ondergaan.

   

  Je moet in je bubbel blijven, je contacten tot een minimum beperken, maar een quarantaine is dus niet nodig. 

   

  Daarnaast moet de Japanse corona-app worden geïnstalleerd, moet worden aangegeven met wie er de eerste 14 dagen direct contact is en mag openbaar vervoer alleen met speciale toestemming worden gebruikt.

   

  Indoor moet aldoor een mondmasker gedragen worden, atleten steunen doe je door te applaudisseren, niet door de roepen of te zingen.

   

  Wie zich niet aan de voorschriften houdt, riskeert uitgesloten te worden. (lees voort onder afbeelding)

  IOC: "Vaccinaties waar mogelijk uit respect voor Japanse bevolking"

  Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) dringt er voorts op aan dat sporters en begeleiders die deelnemen aan de Spelen, in de mate van het mogelijke zijn gevaccineerd tegen het coronavirus.

   

  Van verplichte vaccinatie zal, zoals al eerder bekend, geen sprake zijn. Het IOC stelt dat in alle landen voorrang moet gaan naar kwetsbare groepen en mensen die werkzaam zijn in de medische zorg.

   

  "Wanneer vaccins voor een breder publiek beschikbaar zijn, roept het IOC deelnemers aan de Olympische en Paralympische Spelen op zich te laten inenten gezien hun rol als ambassadeurs van hun nationale olympische comités", luidt het in tweedeinstantie wel.

   

  Daarbij verwijst het IOC naar een verklaring van de Verenigde Naties waarin het belang van sport wordt omschreven als "een toegevoegde waarde voor de gezondheid en het welbevinden van individuen en samenlevingen".

   

  Ook daarom zal het IOC samen met de nationale comités atleten, begeleiders, officials en andere betrokkenen die komende zomer naar Tokio afreizen aanmoedigen zich eerst in hun thuisland te laten vaccineren. "Niet alleen voor de veiligheid van de Spelen, maar ook uit respect voor de Japanse bevolking."

   

  Het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) liet vorige week al verstaan dat er bij de overheid een vraag werd ingediend om de atleten van Team Belgium en hun begeleiding net na de prioritaire groepen te kunnen laten vaccineren. Het zou gaan om 400 tot 500 vaccins.