Atletico kan titel al ruiken: "Simeone brengt flexibeler en aanvallender voetbal"

  Carrasco viert met zijn ploegmaats.

  Atletico Madrid heeft in de Spaanse titelstrijd de troeven in handen. "Alleen als ze volledig in elkaar storten, kan de titel Atletico nog ontsnappen", denkt voetbalcommentator en kenner van La Liga, Michael Van Vaerenbergh.

  Atletico Madrid staat 7 punten los in La Liga met nog 6 extra punten die daarbij kunnen komen, vanavond al 3 tegen nummer 11 Celta. De eerste titel sinds 2014 lijkt halfweg de competitie al binnen handbereik. "Ze hebben halfweg al 50 punten. Dat is Atletico niet meer gelukt sinds het seizoen 2013-2014, het jaar waarin het de titel pakte met Alderweireld en Courtois."

   

  "Atletico heeft 7 punten voorsprong -virtueel zelfs 13 - op achtervolgers Barcelona en Real Madrid. Dat is gigantisch. Het laat dit seizoen niets liggen tegen de kleinere ploegen en zelfs als de onderlinge duels met Barça en Real verloren worden, is het niet genoeg. En bovendien hebben de 2 achtervolgers dit en vorig seizoen niet getoond dat ze in staat zijn om echt te domineren."

   

  De logische vraag is dan, heeft Atletico die voorsprong vooral zelf verdiend of komt het toch door het falen van de 2 andere grootmachten? "Real en Barcelona waren vorig seizoen ook even slecht of even wankel als nu. En Atletico was vorig seizoen ook zo. Dat is het verschil, nu is er wel die constante in de ploeg van Simeone."

   

  "Atletico heeft enorm veel vertrouwen, want in een jaar tijd hebben ze in de competitie maar 1 nederlaag geleden en dat was tegen Real Madrid. Thuis hebben ze niet meer verloren sinds 1 december 2019 in La Liga tegen Barcelona."

  "Simeone toont meer durf dan vroeger en verandert al eens van systeem"

  Wie aan Atletico denkt, denkt nog vaak aan het behouden voetbal van Simeone, maar daar is dit seizoen toch wat verandering in te zien. "Er is dus veel vertrouwen en Atletico is ook minder bang om punten te verliezen. Dat was vroeger vaak het probleem. Het was bij een voorsprong de deur dichtdoen en hopen dat ze die krappe voorsprong niet zouden verliezen."

   

  "Nu zien we flexibeler en aanvallender voetbal. Vroeger had Simeone dat rigoreuze idee waar hij niet van wou afstappen. Hij speelde steevast in een 4-4-2-formatie, nu wisselt hij al eens naar een 3-5-2. Ook tegen kleinere ploegen."

   

  "Kijk naar Carrasco. Simeone heeft gezien hoe hij uit de verf kwam bij de Rode Duivels en heeft hem nu gevraagd bij Atletico hetzelfde te doen. En dat werkt. Ook Joao Felix is in zijn 2e seizoen bij de club bepalender en durft zijn talent meer te tonen."

   

  "En dan heb je ook nog een Marcos Llorente bijvoorbeeld. Dat was een degelijke verdedigende middenvelder, maar Simeone heeft hem omgevormd. Hij speelt amper nog als 6 of als 8, maar als hangende spits of als vliegende middenvelder. En vorige week speelde hij zelfs als wingback."

  Het maakt zeker een verschil dat Atletico nu Luis Suarez heeft, en ook dat Barcelona hem niet meer heeft

  "Veel mensen zullen Luis Suarez eruit pikken als hét verschil met vorig seizoen", weet Van Vaerenbergh. "Hij is de topschutter met 14 goals. In een lange spurt zie je wel dat hij nog altijd last heeft van de operatie aan zijn knie."

   

  "Maar als je hem goed aanspeelt en je gebruikt hem op zijn kracht in de zestien, dan is hij een grote meerwaarde. Dus ja, het is een verschil dat Atletico hem nu heeft en dat Barça hem niet meer heeft."

   

  "Dat alles maakt dat het Atletico van dit seizoen nog beter is en aanvallend veel sterker dan dat van vorig seizoen." Is het vechtvoetbal dan volledig verdwenen? "Pas op, ze kunnen daar nog altijd op terugvallen, hoor, als de nood daar is. Er spelen verdedigers mee die Simeone al jaren kennen, dus als het moet kunnen ze zeker nog zo spelen."


  "Maar als ze nu een doelpunt slikken, dan worden ze gedwongen om aan te vallen en dan gaan ze er dit seizoen niet alleen op, maar ook over. Dat heeft veel te maken met die durf die Simeone vroeger niet had en nu wel. Je ziet het ook aan de resultaten. Het is niet altijd 1-0, maar ook eens 2-4, zoals tegen Cadiz."

  "Real en Barça kunnen er spannende strijd voor vicekampioen van maken"

  Kan Atletico deze reeks aanhouden? "Ik vind dat de bank van Atletico, zeker in vergelijking met die van Barcelona, beter is. Saul Niguez bijvoorbeeld, nog altijd een van mijn favoriete voetballers in Spanje en een steengoede centrale middenvelder, zit vaak op de bank."

   

  "In de Copa del Rey is Atletico al uitgeschakeld, dus dat kunnen ze schrappen. Dat is op zich wel positief. En ik denk dat ze er baat bij zouden hebben om in Europa iets minder ambitieus te zijn dan andere jaren. Al maken ze nu tegen Chelsea zeker kans om door te stoten."

   

  "Hoe het nu draait, zie ik het voor de titel niet meer mislopen. Een dipje is zelfs al te klein, het moet een gigantische dip zijn. De achilleshiel van Atletico is misschien de rechtsachterpositie. Kieran Trippier is geschorst, omdat hij informatie over zijn transfer gelekt had en zo de gokregels in Engeland overtreden had. Zijn vervanger is duidelijk minder, maar goed, de schorsing loopt ook nog maar tot eind februari."

   

  "Ze kunnen ook nog genekt worden door corona. Ze misten al Carrasco en Hermoso, maar die hadden ze duidelijk niet nodig tegen Cadiz. Nu zijn daar Joao Felix en Moussa Dembélé bijgekomen."

   

  "Maar zelfs dan, ik denk dat het niet meer kan mislopen. Het zou ook een mooi afscheidscadeau zijn voor Simeone. Hij zit er ondertussen al een decennium en ik denk wel dat hij zal vertrekken. En het zou ook leuk zijn om de titel eens niet naar Real of Barça te zien gaan. Die kunnen een spannende strijd houden over wie vicekampioen wordt."