Ga naar de inhoud

Kris Meertens over loting Belgian Cats: "Redelijke kans op halve finales"

De Belgian Cats kijken uit naar de Olympische Spelen.

Met Australië, China en Puerto Rico kennen de Belgian Cats hun drie tegenstanders voor het olympische basketbaltoernooi van komende zomer. Sporza-commentator Kris Meertens wikt en weegt de opponenten van de Cats en is optimistisch.

"Ik volg de bondscoach Philip Mestdagh en Emma Meesseman in hun mening dat de Belgian Cats gunstig hebben geloot voor de groepsfase in Tokio", vertelt Kris Meertens. "De kwartfinales behoren zeker tot de mogelijkheden en ik denk dat er zelfs een redelijke kans  is op de halve finales."

 

"De Cats beginnen hun olympisch toernooi tegen Australië. Na de Verenigde Staten is dat het beste land ter wereld in het vrouwenbasketbal. Het is enigszins spijtig dat Meesseman en co eerst tegen de “Opals” moeten spelen. Die zullen hun start zeker niet willen missen en dus geen geschenken uitdelen."

 

"De kans dat Australië België onderschat, is zo goed als onbestaande. Ze hebben de Cats op het WK van 2018 zien schitteren en bovendien zullen ze in de voorbereiding naar de Spelen enkele oefenwedstrijden afwerken tegen de Belgen."

 

"Net als de Cats spelen de Opals heel gevarieerd basketbal. Zwakke punten hebben ze niet en met Liz Cambage hebben ze een oppertroef onder de borden."

 

"Cambage is met haar 2,03 m en haar kundige ”basketballskills” wellicht de meest dominante, vrouwelijke centerspeler in het basketbal. Alleen als de rest van het team onder haar mogelijkheden presteert en de Cats een superdag hebben (à la kwartfinale WK 2018 tegen Frankrijk), is er Belgische winst mogelijk."

Op de Spelen in Londen schreef Cambage geschiedenis door als eerste vrouw te dunken op het olympisch toernooi:

"Puerto Rico moet deur naar kwartfinales openen"

"Twee dagen na Australië volgt het duel tegen Puerto Rico", gaat Kris Meertens voort. "Dan moeten de Cats de poort naar de kwartfinales openen."

 

"Het Caraïbische eiland is het zwakste van de 12 deelnemende landen in Tokio. In Tenerife, op het WK van 2018, wonnen de Cats met liefst 86-36, na een onwaarschijnlijke off-day van Puerto Rico."

 

"Zo’n vaart zal het in Tokio niet lopen, maar een zege met meer dan 20 punten brengt België wellicht in de kwartfinale."

 

"De "zwakkere" teams in de andere groepen, Zuid-Korea en Nigeria, zullen meer weerwerk bieden aan hun sterkere tegenstanders. Als gevolg kunnen de Cats, met een gunstig scoresaldo, als mogelijke derde in hun groep doorgaan."

"Chinezen hebben minder talent dan de Belgian Cats"

"Maar zoveel beter zou het zijn om tweede te worden en daarvoor moeten de Cats hun laatste groepswedstrijd tegen China winnen", weet Kris Meertens.

 

"Dit duel kan de sleutel naar de halve finales worden. Met 2 zeges in de groep en een goed doelsaldo kan België de beste tweede worden van de drie groepen. En dan ontloop je bij de loting voor de kwartfinales de sterkste tegenstanders, zoals bijvoorbeeld de Verenigde Staten."

 

"Voor dit scenario moeten ze dus zegevieren tegen China. De Chinezen hebben minder talent dan de Belgen. Ze hebben geen Emma Meesseman of
Julie Allemand in hun team, maar ze compenseren dat met hun tomeloze inzet en zeer hoge agressiviteit."

 

"Dat is een soort basketbal wat de soms nog wat te brave Cats minder ligt. Maar moeilijk gaat ook. De Cats hebben ons in 2017 verbaasd met een bronzen medaille op het EK en hun vierde plaats op het WK in 2018 was nog veel straffer. En  het beste van deze jonge ploeg moet nog komen, werd
toen gezegd. We gaan er vanuit dat we dat deze zomer in Tokio zullen zien."