Wat was de wintermercato kalm: "Elke euro telt en de clubs denken heel goed na"

  Stijn Francis.

  De wintermercato zit erop, maar de transfermaand januari lijkt vrijwel geruisloos te zijn verlopen. Is dat een correcte inschatting of eerder een vertekend beeld? Makelaar Stijn Francis: "Als er geen geld is, zijn er ook grenzen aan de creativiteit."

  Heel wat clubs puffen begin februari meestal na de wintermercato, maar dat lijkt anno 2021 anders. Deadline Day leverde gisteren niet de gebruikelijke rollercoaster op, meteen een verlengstuk van de beperkte transacties in januari.

   

  "Het was opvallend rustig, ja", bevestigt makelaar Stijn Francis. "Niet alleen in België, ook in de rest van Europa was er heel weinig activiteit. Enkel bij Antwerp was het gisteren nog alle hens aan dek."

   

  Opvallend: huren en verhuren lijkt het nieuwe normaal in plaats van kopen en verkopen. "Je merkt dat de budgetten heel beperkt zijn, waardoor clubs creatief moeten zijn. Door huurcontracten leg je de loonlast ook bij de andere clubs."

   

  "Het grote geld wordt niet op tafel gelegd. De clubs zijn voorzichtig en denken goed na over elke euro die uitgegeven wordt en binnenkomt."

   

  "Dat kun je voor 95 procent verklaren door corona, ja. De clubs lijden en de budgetten zijn gekrompen. Spelers die nog vertrekken, worden niet noodzakelijk meer vervangen. Elke euro telt."

  Je merkt dat de budgetten heel beperkt zijn, waardoor clubs creatief moeten zijn. Door huurcontracten leg je de loonlast ook bij de andere clubs.

  Stijn Francis

  Anderlecht nam gisteren nog afscheid van 3 spelers. "Zelfs Landry Dimata werd niet vervangen, terwijl RSCA dat in het verleden altijd zou gedaan hebben. Dat zo'n vervanger niet meer noodzakelijk is, is misschien wel gezond, want de kernen zijn al groot."

   

  "Die mentaliteit van lastminutetransfers was er in deze periode echt niet bij. Als er geen geld is, dan zijn er ook grenzen aan de creativiteit."

  "Minder internationale transfers door gebrek aan scouts in tribunes"

  Het gaat zeker niet over een Belgisch fenomeen, want de trend kreeg bevestiging in alle Europese (top)competities. "Ook die clubs zien duidelijk af. Krépin Diatta van Club Brugge naar Monaco, dat is een van de duurste transfers van deze winter. Als België op dat niveau meedoet, dan betekent het dat het in Europa heel rustig was."

   

  "Toen de Financial Fair Play er nog niet was, werden er nog gekke transfers gedaan op basis van geld dat er eigenlijk niet was. Dankzij corona gebeurt dat niet. Dat is alleen maar gezond."

   

  Nog een belangrijke factor in de windstilte: de beperkingen voor scouts. "Normaal zitten clubs wekelijks in de tribunes van andere clubs, meestal in het buitenland. Dat gaat nu niet. Als je dan toch 15 miljoen euro uitgeeft, is dat een enorm risico."

   

  "Je kunt met videobeelden werken, maar dan mis je toch een deel van het gebeuren. Door een gebrek aan live scouting heb je dus minder internationale transfers."

  Krépin Diatta, een van de duurste vogels van deze mercato.

  "Echte impact zien we pas over enkele jaren"

  De transfermarkt zit weer op slot, maar hoe zal de mercato evolueren? Stijn Francis: "De klap zal voor vele clubs nu volgen. Clubs hebben overleefd, maar hoe langer ze moeten wachten op volle stadions, hoe moeilijker het wordt."

   

  "Enkele clubs zijn volgens mij op sterven na dood. Ze hebben cashflowproblemen. Ik vrees dus dat veel clubs hun best zullen moeten doen om de komende maanden een licentie te behalen. Dat is overigens geen Belgisch fenomeen."

   

  Kan corona de huidige machtsverhoudingen dan aanpassen? "De gezonde clubs met een buffer kunnen rustig en doordacht werken. De clubs onder hen zijn beperkt in hun mogelijkheden. De kloof tussen rijk en arm zal alleen maar groter worden."

   

  Maar ook toppers als Barcelona en Inter zien toch af? "Maar zij doen het sportief goed en daar hangt het ook mee van af. Clubs in overlevingsmodus hebben een andere strategie: de loonmassa afbouwen. Ze zijn niet bezig met kwaliteitsvol investeren."

   

  De oplossing moeten we dan zoeken en vinden in volle stadions? "Dat zal het probleem deels oplossen, maar de clubs zullen de gevolgen dragen van wat er met de economie gebeurt. Voetbal volgt altijd de economie en sponsors zullen hun budgetten ook doen krimpen. De echte impact zal pas over 2-3 jaar duidelijk worden."

  De gezonde clubs met een buffer kunnen rustig en doordacht werken. De clubs onder hen zijn beperkt in hun mogelijkheden. De kloof tussen rijk en arm zal alleen maar groter worden.

  Stijn Francis