Lavillenie troeft Duplantis af: "Dat hij dat op zijn 34e nog kan opbrengen!"

  Het polsstokspringen wordt sinds enkele jaren gedomineerd door de jonge Zweed Armand Duplantis. Maar op een meeting in Tourcoing liet de Franse veteraan Renaud Lavillenie zien dat ze hem nog niet mogen afschrijven. Dat charmeert sportjournalist Maarten Vangramberen.

  Jarenlang was Renaud Lavillenie de maat van alle dingen in het polsstokspringen. Tot de 13 jaar jongere Armand "Mondo" Duplantis op het toneel verscheen en zijn wereldrecord afnam. Maar Lavillenie is niet bij de pakken blijven zitten.

   

  In Tourcoing sprong Lavillenie over 6,02 meter, 1 centimeter beter dan Duplantis en meteen ook de beste prestatie dit jaar. "Het is heel knap dat hij op zijn 34e nog altijd boven de 6 meter kan springen", zegt Maarten Vangramberen in De Tribune. "Dat was toch al van 2016 geleden."

   

  "Dat hij dat op zijn leeftijd nog altijd kan opbrengen, terwijl Duplantis met de meeste aandacht gaat lopen in zijn sport is fantastisch."

   

  "Ik heb altijd veel bewondering gehad voor Lavillenie, omdat hij toch een beetje de grondlegger is van de moderne manier van polsstokspringen. Vroeger had je Boebka, die enorm krachtig was. Maar Lavillenie, slechts 1,77 meter groot, doet het meer op souplesse en gevoel. Dat is de basis van het polsstokspringen vandaag."

  "Nog altijd zó gepassioneerd bezig met zijn sport"

  Betekent dit dan dat Lavillenie straks in Tokio een concurrent wordt voor Duplantis? "Uiteraard zal hij dat niveau van Duplantis niet meer halen. Maar ze gaan elkaar wel naar een hoger niveau tillen."

   

  "Dat zagen we in mei al, toen ze in de lockdown elk in hun eigen tuin zo vaak mogelijk over 5 meter probeerden te springen in een halfuur. Duplantis en Lavillenie haalden allebei 36 keer. Dat wil toch iets zeggen over zijn motivatie, over zijn passie voor de sport."

  Download de podcast van De Tribune