WK veldrijden lokt veel Nederlandse kijkers: "Maar wij zijn resultaatsupporters"

  Het WK in Oostende.

  Vlaanderen was afgelopen weekend helemaal in de ban van het WK veldrijden in Oostende, maar ook onze noorderburen pronken met uitstekende kijkcijfers. Nochtans kan cyclocross niet aan de populariteit van schaatsen tippen. "Vraag de massa niet naar de namen van alle winnaars, want Pim Ronhaar en Fem van Empel kennen ze niet."

  De cijfers in Vlaanderen

  Gemiddeld 1.398.547 tv-kijkers hebben zondag Mathieu van der Poel in Oostende zijn vierde wereldtitel veldrijden zien behalen. Het duel met Wout van Aert haalde op Eén een marktaandeel van 78,9 procent. 

   

  Het is het op twee na best bekeken WK veldrijden ooit bij de mannen elite. Enkel het WK 2016 in Zolder met 1,421 miljoen tv-kijkers en het WK 2013 in Louisville (1,529 miljoen) scoorden beter op de openbare omroep.

   

  De vrouwenrace zaterdag, gewonnen door de Nederlandse Lucinda Brand, werd door 812.189 tv-kijkers gevolgd (marktaandeel 64,2 procent). Het kijkrecord voor een WK bij de dames van Bogense (752.401 tv-kijkers) verdwijnt hiermee van de tabellen.

  De cijfers in Nederland

  Wat vertellen de cijfers in Nederland? "Naar de vrouwen keken gemiddeld 920.000 kijkers, goed voor een marktaandeel van 40 procent. In totaal lokte de cross van zaterdag bijna 2 miljoen Nederlanders", verduidelijkt NOS-radiocommentator Gio Lippens. 

   

  "Zondag lag het gemiddelde met 864.000 kijkers iets lager, maar dat kan met het mooie weer en voetbal te maken hebben."

   

  "Dat zijn wel mooie cijfers, ja. Bij de vrouwen wilde men weten welke Nederlandse zou winnen en bij de mannen sprak het duel natuurlijk erg aan."

   

  "Van der Poel is zeer gerespecteerd in Vlaanderen en dat hebben wij ook met Van Aert, onder meer door de ploeg waar hij rijdt en zijn Tour. Dat duel wordt ook altijd met faire middelen uitgevochten."

  "Als een Nederlander kampioen kan worden, dan kijkt men naar tv"

  Veldrijden lijkt steeds populairder te worden in Nederland. "Met alle respect voor hen, maar de tijd van Gerben de Knegt en Thijs Al hebben we gehad."

   

  "Maar Nederlanders zijn vaak resultaatsupporters. Als er gefeest kan worden en als een Nederlander kampioen wordt, dan kijkt het brede Nederlandse publiek naar tv."

   

  "Het succes in de breedte, dat ontgaat hen voor een deel. De kenners weten dat Nederland de 4 wereldkampioenen in het veld telt, maar jeugdsport komt hier minder aan bod en wordt ook niet uitgezonden."

   

  "Vraag de massa naar de namen van Pim Ronhaar en Fem van Empel, ze zullen de wereldkampioenen bij de beloften niet kunnen benoemen."

   

  Wordt veldrijden dan nog altijd als een stukje folklore beschouwd? "Neen, maar het kan niet aan de populariteit van schaatsen tippen. Dat is onze volkswintersport. Binnenkort is er het WK en dan hebben we meer dan 1 miljoen kijkers."

   

  "Dat is gewoon onze traditie en ook daar zijn we zeker van succes. De wielercultuur is bij jullie ook anders. Als Dumoulin of Terpstra wint, dan wordt de Nederlandse massa enthousiast. Ze kijken alleen als er gedacht wordt dat ze zullen winnen."

  De kenners weten dat Nederland de 4 wereldkampioenen in het veld telt, maar jeugdsport komt hier minder aan bod en wordt ook niet uitgezonden.

  Gio Lippens (NOS)
  wk veldrijden 2021
  zat beloften (m) Pim Ronhaar
  zat elite (v) Lucinda Brand
  zon beloften (v) Fem van Empel
  zon elite (m) Mathieu van der Poel