UCI-voorzitter: "Hopelijk is de Tour het begin van het nieuwe leven"

  Hoeveel hinder zal het peloton nog van het coronavirus ondervinden?

  Met de GP la Marseillaise is het internationale wielerseizoen gisteren eindelijk uit de startblokken geschoten. Het is een "départ" met horten en stoten en de komende weken blijven onzeker, al blijft UCI-voorzitter David Lappartient optimistisch. "De Belgische koersen staan niet ter discussie."

  David Lappartient zakte afgelopen weekend af naar Oostende voor het WK veldrijden. De Fransman zag in zijn ooghoek hoe ook de wegrenners eindelijk konden koersen met de GP la Marseillaise als eerste baksteen van het wielerhuis.

  Dat was een opsteker na de vele afgelastingen van de voorbije weken en dagen. "Onze houding is: elke koers die kan doorgaan, gaat ook door", vertelde Lappartient aan Direct Velo. "Het was tijd om te beginnen."

   

  Deze maand wordt er normaal gekoerst in Frankrijk (o.a. Ster van Bessèges en Tour de la Provence), in Spanje (Clasica Almeria) en in de Verenigde Arabische Emiraten (UAE Tour). Het laatste weekend van februari wordt bovendien gekleurd door het Belgische openingsweekend.

   

  "De verplaatsingen buiten Europa zullen op de UAE Tour na zeer beperkt zijn", ziet Lappartient. "In België kan er alleszins gekoerst worden zonder toeschouwers. De Ronde van Vlaanderen was een goed voorbeeld. Voorlopig worden de Belgische koersen dus niet in vraag gesteld."

   

  De organisatoren van onder meer de Ruta del Sol en de Ronde van de Algarve willen in mei toch nog aan bod komen voor een herkansing. "Pas in maart zullen we nadenken over een eventuele aanpassing van de kalender. De Tour Down Under en de Cadel Evans Road Race worden alleszins niet ingehaald."

  Koersen inhalen tijdens de Tour en de Spelen?

  Vorig jaar werd het wielerseizoen midden maart stilgelegd, eind juli kon er weer gekoerst worden. Dit jaar zal het zo'n vaart niet lopen, meent David Lappartient.

   

  "Sommige koersen gaan door, andere wedstrijden worden geannuleerd. We moeten die geschrapte koersen proberen in te plannen in een kalender die al min of meer vol zit."

   

  "Een blokje met koersen kort na elkaar in hetzelfde land organiseren, zoals we bijvoorbeeld vorig jaar in Italië hebben gedaan, is een mogelijkheid." De periode van de Tour en de Spelen bieden volgens de UCI-voorzitter ruimte en kansen.

   

  Het nieuwe normaal, dat mogen we volgens de Franse UCI-baas misschien wel bij de start van de Tour de France op 26 juni verwachten. "Hopelijk is dat het begin van het nieuwe leven, maar het eerste deel van dit seizoen wordt complex."

  Een blokje met koersen in hetzelfde land organiseren, zoals we bijvoorbeeld vorig jaar in Italië hebben gedaan, is een mogelijkheid.

  David Lappartient over afgelaste koersen die een tweede kans willen