Nafi Thiam twijfelt nog altijd over het EK (en ergert zich aan vragen over elleboog)

  Nafi Thiam.

  Na een stage op Guadeloupe is Nafi Thiam (26) klaar voor competitie. De olympische kampioene van Rio de Janeiro sukkelt niet met kwaaltjes ("Neen, ook niet aan mijn elleboog, wat blijkbaar een obsessie is voor jullie"), maar heeft de knoop voor het EK indoor van begin maart nog altijd niet doorgehakt.

  Nafi Thiam doet komend weekend mee aan de 60 meter horden op de micromeeting in Gent, een weekend later volgt het hoogspringen in Frankrijk en daarna staat normaal het BK op het programma.

  Het EK indoor van 5 tot 7 maart in Torun zou dan de logische stap kunnen zijn, maar Thiam wil nog niet zeggen of ze naar Polen afreist. "Ik heb nog niets beslist", vertelde ze op een digitaal persmoment.

   

  "Het EK indoor is nooit echt een doel. Ik bereid me voor op de zomer. Maar als ik me goed voel, waarom dan niet deelnemen aan het EK?"

   

  "Dat zal ik, voor alle duidelijkheid, zoals altijd beslissen na mijn eerste competities. Of de blessure van Katarina Johnson-Thompson (haar grote concurrente) een rol zal spelen? Neen, ik kijk enkel naar mezelf."

   

  "Mijn deelname hangt echt niet af van wie er wel of niet is. Ik wil pieken in Tokio. Als Torun een tussenstop wordt, dan is het zo. Maar ik zal de rest van mijn seizoen niet hypothekeren."

   

  "En ik weet wat het is om geblesseerd te zijn. Ik vind het jammer voor Katarina en hoop dat ze snel herstelt."

  "Mijn elleboog staat precies in jullie geheugen gegrift..."

  Torun: ja of neen? Wat worden de doorslaggevende factoren? "Als ik ergens pijntjes voel, dan ga ik niet. Want je neemt altijd een risico om die blessures te verergeren. En als er technisch nog te veel werk is, dan pas ik ook. Als ik ga, dan is het om te presteren."

   

  Een atleet moet altijd waakzaam zijn voor kwaaltjes. Thiam sukkelde de voorbije jaren met haar elleboog, toch een zorgenkindje. "Alles gaat goed met mijn elleboog."

   

  "Of ik geen pijn meer heb? Neen, vorig jaar had ik al geen pijn meer."

   

  "Ik weet niet waar jullie obsessie voor mijn elleboog vandaan komt. Dat staat precies in jullie geheugen gegrift. Het is een beetje vermoeiend", zuchtte een lichtjes geënerveerde Thiam. 

  Als ik naar het EK indoor ga, dan is het om te presteren.

  Nafi Thiam

  "Vaccin? Geen essentiële functie zoals zorgpersoneel"

  Tokio is haar grote doel, maar de titelverdedigster op de zevenkamp moet ook afwachten of de Spelen georganiseerd kunnen worden. 

   

  "We worden door het BOIC op de hoogte gehouden. Al de rest zijn geruchten en zijn zaken die niet bevestigd zijn."

   

  "Ik wil me niet elke week zorgen maken en ik wil gefocust blijven op de competities. Of ik een afgelasting vrees? Dat heb ik niet in handen. Ik wil deze zomer in vorm zijn en moet daar hard voor werken. Dat verandert niet."

   

  "Ik voel me overigens sterker dan vorig jaar, maar om dat om te zetten in prestaties, is er technisch nog werk aan de winkel", besluit Thiam, die niet meteen op voorrang aast bij het vaccinatieproces. 

   

  "Ik beschouw me niet als een essentiële functie zoals het zorgpersoneel, maar we nemen natuurlijk ook risico's met de reizen en competities. Ik wacht af, maar ik hoop dat het voor de Spelen gebeurt."

  Nafi Thiam.