Van der Poel vierde titel met wijn en pizza: "Het was toch wat triest"

  Mathieu van der Poel sprak een dag na zijn wereldtitel de pers toe, via Zoom zoals dat tegenwoordig gaat.

  Mathieu van der Poel werd gisteren in Oostende voor de 4e keer wereldkampioen veldrijden. Niet alleen de gewenning, ook het gebrek aan sfeer en een feestje temperden toch enigszins de vreugde achteraf.

  Normaal gezien wordt een wereldkampioen veldrijden uitgebreid gevierd door zijn vrienden, familie en supporters. "Maar nu hing er toch wat een vreemde vibe, zonder fans", vertelt Mathieu van der Poel een dag later. "Iedereen ging gewoon naar huis. Dat was toch een beetje triest."

   

  "De euforie was toch anders dan normaal. Je kunt niets doen met je team of met je vrienden. Het was heel raar. Hoe ik het dan wel heb gevierd? Een fles wijn en een pizza met mijn vriendin."

  "Cross wordt steeds minder belangrijk voor mij"

  Van der Poel kwam ook nog eens terug op zijn duel met Wout van Aert, dat onder meer door een lekke band van die laatste nooit een écht duel werd. "Ik had liever gewonnen zonder die lekke band, dan was het ook een andere race geweest."

   

  "Maar pech maakt deel uit van de sport. Je wenst het niemand toe, maar het heeft mij wel wat geholpen. En ik heb zelf mijn portie pech op een WK al gehad."

   

  Het duel met Van Aert is een van de belangrijkste redenen waarom Van der Poel de cross nog geen vaarwel wil zeggen. "Het duel overstijgt de sport, dat vind ik cool. We maken elkaar sterker, zorgen ervoor dat we elkaars grenzen verleggen. Dat maakt het een verhaal op zich."

   

  "Maar ik wil ook zo lang mogelijk blijven crossen, omdat het de sleur in de winter doorbreekt. Al moet ik toegeven dat het belang van de cross voor mij steeds minder wordt. Ik heb hier niets meer te bewijzen, behalve dan op het WK."

   

  Het record van Erik De Vlaeminck van 7 wereldtitels zou nog een extra motivatie kunnen zijn? "Op voorhand is dat geen doel, maar als dat aantal in zicht komt, kan het dat misschien wel ooit worden."

  Het duel met Van Aert overstijgt de sport, het is een verhaal op zich geworden. Dat vind ik cool.

  Mathieu van der Poel

  "Overweeg om de Tour toch niet uit te rijden"

  Van der Poel neemt nu een weekje rust ("ik ga misschien eens motorcrossen") en trekt zich dan weer op gang voor het wegseizoen, waar de focus op de klassiekers ligt.

   

  "Afhankelijk van het weer in België ga ik nog op stage naar Spanje om me voor te bereiden. Mijn eerste koers wordt de UAE Tour, eind februari."

   

  Na de klassiekers richt Van der Poel zich op de Olympische Spelen, waar hij goud wil halen in het mountainbiken. Vlak ervoor neemt hij er wel nog de Tour de France bij, een klein beetje een verplicht nummer.

   

  "Het plan was eerst om de Tour uit te rijden, maar als ze me straks zeggen dat ik daarmee de Spelen hypothekeer, dan overweeg ik toch om er op de 2e rustdag uit te stappen."