VIDEO: Dit waren de 5 sleutelmomenten van het WK in Oostende

  Wie pakte zijn 4e wereldtitel in het veldrijden: Van Aert of Van der Poel? De spankracht was er wel op het strand van Oostende, maar duurde maar tot halfweg de cross. Toen werd het duidelijk dat ook de 4e en laatste titel van het weekend naar Nederland zou gaan. De cross in 5 sleutelmomenten.

  1. De start: grote tenoren meteen goed weg

  Geen schermutselingen bij de start voor de grote favorieten Van Aert en Van der Poel. Ze geraken heelhuids over de eerste smalle brug. De andere Belgen en Nederlanders volgen, daarna stropt het op.

  2. Ronde 2: Mathieu gaat 2 keer in de fout

  Na een halve ronde is het duidelijk: Van Aert en Van der Poel zijn ribbedebie. Het verwachte duel tussen de Belg en de Nederlander komt er. 

   

  Maar Van der Poel maakt fouten, het lijkt erop dat hij Van Aert moet laten gaan. In de tweede rond hapert hij in het zand en gaat hij onderuit in het veld. Van Aert profiteert en zet zijn tegenstander op 15 seconden. Is de beslissing al gevallen? 

  3. Ronde 3: koploper Van Aert rijdt lek. Van der Poel gaat erover

  Wat een plotse ommekeer in de derde ronde. In een mum van tijd komt Van der Poel weer bij Van Aert en gaat hij erop en erover. De reden? Van Aert staat lek. Het gevolg? Bij het ingaan van de 5e ronde (van 8) is het verschil 8 seconden. 

  4. Van der Poel klimt beter op de grote brug

  Even lijkt het erop dat Van Aert weer komt aansluiten. Maar hij komt niet dichter dan een seconde of 5. Mathieu van der Poel maakt elke keer bij het uitrijden van het strand een betere passage op de brug. Bij Van Aert gaat dat moeizaam. 

   

  De wedstrijd valt stilaan in zijn plooi. "Ik kreeg steeds meer controle over het parcours", zegt Van der Poel achteraf. 

  5. Mathieu van der Poel is wereldkampioen

  Het 4e goud van het weekend gaat naar Nederland. Van Aert komt binnen op 37 seconden en moet tevreden zijn met zilver. Toon Aerts wordt derde.