Cats reizen naar coronaland Portugal: "In onze bubbel is het redelijk veilig"

Technisch directeur Sven Van Camp.

De Belgian Cats vertrekken vandaag naar Portugal, waar ze later deze week 2 EK-voorrondeduels afwerken. Een sinecure is die reis niet, vertelt technisch directeur Sven Van Camp. Portugal is het land met momenteel het hoogste coronabesmettingsgemiddelde van Europa. "De FIBA, de bond en onze dokters doen dit op de meest veilige manier", zegt Van Camp.

Bijna 12.500 besmettingen per dag geeft de teller in Portugal aan. Zaterdag sloeg het Zuid-Europese land een noodkreet, omdat het aantal intensivecarebedden voor coronapatiënten vol ligt.

 

In die omstandigheden moeten de Cats, die wel al zeker zijn van het EK, donderdag tegen Finland en zaterdag tegen Portugal spelen.

 

Aan Van Camp de vraag of de competitie niet in het gedrang komt? Hij maakt zich niet ongerust: "Het is vooral een organisatorisch probleem. Wij zitten daar bijna in een volledige quarantaine. We zitten in een hotel met voor iedereen een aparte kamer. Wij mogen het hotel niet uit, iedereen eet apart in de kamer."

 

"We hebben een eigen bus, de zaal wordt ontsmet tussen elke beurt. Niemand komt in die bubbel tenzij hij of zij extreem getest is. Eigenlijk zitten we daar redelijk veilig." (lees voort onder foto)

"De FIBA verplicht ons eigenlijk van te spelen"

Van Camp zal op 3 weken tijd 15 keer getest worden. "Zo gaat dat in topsport. Of wij een risico lopen? Dat zal wel, ik ga de virologen niet tegenspreken. Maar ik denk dat we met de FIBA (internationale bond), onze federatie en de dokters dit op de meest veilige manier doen."

 

De Cats hebben evenwel weinig keus: "De FIBA verplicht ons eigenlijk van te spelen. En voor zover wij weten heeft Portugal er nooit aan gedacht om het af te gelasten."

 

"Wij zijn gewoon meegegaan in die organisatie als gast met alle organisatorische moeilijkheden vandien. Met dank aan onze reisagent, die hemel en aarde heeft verzet."

 

"We zullen vertrekken en zien hoe dat loopt. We nemen uiteraard alle mogelijke veiligheidsmaatregelen in acht. Fingers crossed dat het goed loopt, maar daar heb ik alle hoop in."