Wuyts: "Ik zit met één pertinente vraag: waar is Van Aert lek gereden?"

  Michel Wuyts en Ruben Van Gucht praten na over het WK veldrijden.

  Wout van Aert was niet opgewassen tegen Mathieu van der Poel op het WK veldrijden in het zand van Oostende. Maar vooral: Nederland wint alle regenboogtruien, in alle categorieën. Onze wielercommentator Michel Wuyts fileert in onze Facebook Live het WK.

  "Die lekke band is de essentie, de ommeslag!"

  "Ik zit met één pertinente vraag: waar is Van Aert lek gereden? Dat is de essentie, want dat is de ommeslag." Onze wielerman, Michel Wuyts, is ervan overtuigd dat de pech van Van Aert een bepalende rol heeft gespeeld.

   

  "Het is een verschrikking als je een kilometer op zo’n lekke band moet rijden. Alle sappen die in je lijf stromen, stromen naar je benen. Je loopt helemaal vol, je pompt je letterlijk helemaal leeg. Ook mentaal is dat zwaar om dragen." 

   

  De voorsprong die je verworven had, wordt met een klap een achterstand. Je hebt tijd nodig om van die klap terug te komen. Ik heb de indruk dat Wout die tijd genomen heeft en dat hij zich daarna in die inhaaljacht vergaloppeerd heeft."

  Heffen de lekke band en de valpartij elkaar op?

  Ruben Van Gucht, presentator Facebook Live

  Wat Wuyts opviel, was dat Mathieu van der Poel bijzonder snel naar boven reed op de brug. "Daar knabbelt hij al 5 seconden van zijn achterstand af. Was dat de prelude van een succesvolle jacht op Van Aert of had hij toch die lekke band daarvoor nodig? We zullen het nooit weten, maar de beste Van der Poel was wel aan het komen."

   

  De Nederlander was eerder wel tegen de vlakte gegaan, maar dat is volgens Wuyts minder erg. "Ik denk dat je iets meer nadeel hebt van een lekke band, omdat je bij zo’n val een adrenalineopstoot krijgt, een aanval van woede!"

   

  "Ik herinner mij dat Mathieu zijn tijd nam om zijn fiets recht te zetten. Hij zal goed gekeken hebben naar de 3 crossen ervoor, want daar is iedere keer hetzelfde scenario geschreven: de snelle openers hebben cash betaald."

  "We hebben een probleem bij de vrouwen"

  In de belangrijkste categorie, de profs bij de mannen, doet Nederland het in de breedte minder goed dan België. Dat is volgens Wuyts nog altijd zeer belangrijk, maar hij waarschuwt.

   

  "Ik vind de jeugdcategorieën opvallender, want daar is het niet zoals het geweest is. Dit jaar halen we 3 medailles, vorig jaar 4 en het jaar daarvoor daarvoor 6. Er waren wel geen junioren bij en dat zou wel nog wat verschil kunnen hebben gemaakt."

   

  Waar we vooral een probleem hebben, is bij de vrouwen. "We stellen vast dat we onze vrouwenkroon al een jaar of 10 aan één persoon ophangen, Sanne Cant. Als die dan minder gaat presteren, dan wordt onze zwakte enorm zichtbaar." 

   

  Ondanks alle goede intenties met onder meer clinics op de Balenberg bij Sven Nys halen we te weinig talent naar boven volgens Michel. Maar langs de andere kant hebben wij nog wel de topteams. "Alle Nederlandse toppers rijden bij ons en daar willen Mettepenningen en Sven Nys wel geld voor blijven uitgeven." 

  "Dit is natuurcrossen, in de vrije ruimte"

  Michel Wuyts zag dit jaar een mooi WK-parcours, maar stipt ook enkel zwaktes aan. "Er waren elementen bij die een WK onwaardig waren. Die kleine trap in het begin. Daar worden renners opgehouden die hun kansen op ereplaatsen zien wegvliegen. Dat is bijzonder jammer."

   

  "En wat zaterdag gebeurd is, daar is niet in het minst over nagedacht", gaat hij in één adem verder. "Een trap leggen in bankirai (hardhout, red), bij nattigheid en temperaturen bij het vriespunt aan, dat is dom!"

   

  Over de strandpassage is hij dan weer lyrisch. "Dat is hallucinant. Je bent gewend van nadar te zien, een afboording langs beide kanten. Hier is het natuurcrossen, in de vrije ruimte. Je kan links niet weg, maar ze hebben wel gebruik gemaakt van de zee om hun tubes te spoelen."

  "Ik denk dat die mannen doorgaan tot hun 34e"

  Eén van onze surfers vraagt zich af of Van Aert en Van der Poel het record van Erik De Vlaeminck kunnen bedreigen. "Als ze doorzetten wel, want ze zijn amper 26", zegt Michel Wuyts.

   

  "Ze zijn vakkundig met hun stiel bezig en bouwen geen tirlantijntjes in. Het zijn geen dancingbezoekers. Ik denk dat die mannen, als ze van de cross blijven houden, kunnen doorgaan tot hun 34e."

   

  En ze zijn eergierig. "De enige basis waarop dit record kan blijven bestaan is dat zij de overwinningen van elkaar blijven afpakken. Maar de huidige generatie is niet meer bezig met records. Pret beleven aan winnen, dat telt. Misschien als dat record ooit in zicht komt, zullen ze er misschien anders over denken, maar nu nog niet."

  Het zijn geen dancingbezoekers. Ze zijn vakkundig met hun stiel bezig.

  Michel Wuyts, commentator

  Tot slot vraagt Michel Wuyts zich af of de twee tenoren volgend jaar wel aan het WK zullen deelnemen. "Het gaat door in Fayetteville, North Carolina, in de Verenigde Staten. Da’s aan de andere kant van de oceaan." 

   

  "Daar moet je toch een week voor uittrekken, zeker met de jetlag. En dan is het maar de vraag of dat past in hun opbouw naar het wielervoorjaar op de weg."

   

  Maar als één van beide dan zou passen, dan lijken de kansen voor de andere te stijgen. "Dat sluit ik niet uit. We hebben dat al in het verleden meegemaakt. In 2015 besliste Mathieu om het WK bij de profs te rijden en dan zei Wout: "Wel , dan ik ook!" Ze werden eerste en tweede!"

  Herbekijk de Facebook Live met Michel Wuyts

  Lees ook: