Ook dat nog: olympisch roei- en kajakkanaal zit tjokvol met oesters

  Hier vinden volgende zomer de roei-, kano- en kajakwedstrijden plaats.

  Komende zomer staan de Olympische Spelen in Tokio op het programma, maar lang niet alles verloopt even vlot. De olympische roei- en kanolocatie bracht al enkele problemen met zich mee. Nu duikt er een nieuw probleem op: oesters.

  Een oesterinvasie is het nieuwste probleem waar de organisatie mee wordt geconfronteerd.  Een grote hoeveelheid heeft zich aan de oppervlakken van cilindrische drijvers, die worden ingezet om golven bij de faciliteit te onderdrukken, vastgeklampt.

   

  Naarmate de schelpdieren zich vermenigvuldigen, zinken de apparaten dieper in het water en werken ze niet meer efficiënt. Daardoor kunnen er ongewilde golven ontstaan.

   

  Een onderzoek wees uit dat de populatie oesters groeit op de locatie vanwege het hoge zoutgehalte van het water in de baai en de aanwezigheid van fytoplankton.

   

  In september had de regering van Tokio 140 miljoen yen (1,1 miljoen euro) uitgegeven om de oesters te verwijderen. De organisatie werkt momenteel nog altijd aan een oplossing voor de ongewenste oogst.

  Deze Belgische roeiers en kajakkers hebben al een olympisch ticket op zak:

  Kano/Kajak: Hermien Peters en Lize Broeckx (K2)

   

  Roeien: Tim Brys en Niels Van Zandweghe (lichte dubbeltwee)

  Bekijk hier beelden van het olympisch roeikanaal: