Mathieu van der Poel: "Op renbaan ben ik in voordeel, brug en strand liggen Wout beter"

  Mathieu van der Poel en zijn broer David op het strand van Oostende.

  Titelverdediger Mathieu van der Poel heeft gisteren het WK-rondje in Oostende verkend. "Op het strand wordt het stoempen", weet de toprenner. "Je kan er vlug 20 seconden winnen, maar even snel speel je die bonus weer kwijt."

  Mathieu van der Poel zal zondag voor het eerst in Oostende crossen. Gisteren leerde de 26-jarige Nederlander het WK-parcours kennen.

   

  "Een erg mooie omloop", vindt hij. "De passage over de brug en op het strand wordt enorm lastig. Deel 2 op de Wellingtonrenbaan is wat technischer. Daar is het meer draaien en keren, maar het verschil ga je daar niet maken", denkt Van der Poel.


  "Het zal zondag eerder op het strand gebeuren. Vooral het stuk van de zee naar de dijk en van de dijk naar de brug oogt erg zwaar."


  Spek naar de bek voor grote vermogens zoals Van der Poel en Van Aert dus. "Dat denk ik wel", antwoordt de Nederlander uit de Noorderkempen. "Ook omdat je in dat zeezand moeilijk sporen kan trekken. Het zal dus stoempen of lopen worden."

  "Kunnen allebei ons ding doen in Oostende'

  Wordt het een Van Aert- of een Van der Poel-parcours? "We krijgen een rondje voorgeschoteld waar we allebei ons ding kunnen doen", antwoordt Mathieu van der Poel. "Op de paardenrenbaan ben ik in het voordeel, de brug en het strand zullen Wout dan weer beter liggen."


  "Het strand maakt het verraderlijk", weet de drievoudige wereldkampioen. "Je kan er snel een bonus van 20 seconden bij mekaar sprokkelen, maar de volgende ronde kan je er ook weer 20 tellen verliezen. Het wordt zaak om rustig te blijven."


  Oud-wereldkampioenen schuiven Van Aert lichtjes naar voren als favoriet. "Vroeger zou ik daar misschien van wakker hebben gelegen, nu niet meer", antwoordt Van der Poel.

   

  "Het parcours heeft me aangenaam verrast. Een modderboel wordt het hier alleszins niet. En ik cross ook graag in het zand."

   

  Wout van Aert plant vandaag zijn verkenning van de WK-omloop.

  Vroeger zou ik daar misschien van wakker hebben gelegen, nu niet meer.

  Mathieu van der Poel over de favorietenrol van Wout van Aert

  Van der Poel verkent het WK-parcours

  programma wk oostende 
  beloften (m) zat 13.35u
  elite (v) zat 15.15u
  beloften (v) zon 13.35u
  elite (m) zon 15.15u

  Bij Sporza kunt u elke wedstrijd op de voet volgen: in onze app, op onze website, op de radio en op televisie.