Brogno krijgt zware straf, Cuesta en Simao halen hun gram

  De Disciplinaire Raad van de voetbalbond kan absoluut niet lachen met het gedrag van Loris Brogno in de match tegen Eupen. Hij kreeg een schorsing van vijf speeldagen (waarvan 3 effectief) en een boete van 2.500 euro. Carlos Cuesta en Jorge Simao gingen met succes in beroep.

  Behalve de competitiewedstrijden tegen OHL (30/01) en Antwerp (07/02) mist de aanvaller van Beerschot ook de achtste finale van de Beker van België tegen KV Mechelen of RWDM.

   

  Brogno werd vervolgd voor een elleboogstoot en schelden naar de scheidsrechter. In en tegen Eupen (3-1) kreeg Brogno een rode kaart, omdat hij zijn arm zwaaide tegen het gezicht van Eupen-verdediger Cools. Na zijn uitsluiting riep Brogno "enculé" naar de scheidsrechter, een uitlating waarvoor hij zich nadien meteen verontschuldigde.

   

  Voor de fout zelf vroeg het Bondsparket drie speeldagen schorsing (waarvan twee effectief) en voor het scheldwoord twee speeldagen schorsing (waarvan één effectief). Het Disciplinair Comité kende een lichtere sanctie toe, bondsprocureur Ebe Verhaegen tekende beroep aan en haalde vrijdag zijn gram.

   

  "Het gaat om een opzettelijk slaande beweging. Brogno gaat het duel aan met gebalde vuisten, zonder oog voor de bal en goed wetende waar zijn tegenstrever zich bevond. Hij had kunnen weten dat hij te laat kwam. Dat zijn lichaamshouding te wijten was aan de stadionverlichting klinkt bijzonder ongeloofwaardig", oordeelde de Disciplinaire Raad.

   

  "Dergelijke acties hebben geen plaats op een voetbalveld en dienen passend te worden gesanctioneerd. Nadien scheldt Brogno de scheidsrechter uit, de gebruikte woorden worden door de speler niet betwist. Dergelijk woordgebruik is uitermate ongepast en heeft een beledigend karakter.

  Cuesta en Simao een speeldag geschorst

  Het beroep van Genk-verdediger Carlos Cuesta en Moeskroen-trainer Jorge Simao heeft vrijdag vruchten afgeworpen. De Disciplinaire Raad kende beiden strafvermindering toe, waardoor ze slechts één wedstrijd effectief geschorst zijn.

   

  Cuesta kreeg rood tegen AA Gent. Jorge Simao werd geschorst voor twee speeldagen, omdat hij zaterdag op Stayen in het slot van STVV-Moeskroen  een duw gaf aan de vierde official.