"Ex-biatlonbobo dekte Russische dopingpraktijken toe in ruil voor geld, jachtpartijen en prostituees"

  De Noor Anders Besseberg was van 1992 tot 2018 voorzitter van de internationale biatlonbond. Toen moest hij opstappen.

  De voormalige voorzitter van de Internationale Biatlonfederatie (IBU), de Noor Anders Besseberg, heeft zich jarenlang schuldig gemaakt aan onethische en corrupte praktijken. In ruil voor diverse voordelen hield hij Russische dopingzaken onder de radar. Dat staat in een vandaag gepubliceerd rapport van een onafhankelijke commissie.

  Volgens de onderzoekers, die meer dan 70.000 documenten uitpluisden, is er "onomstotelijk bewijs van systematisch corrupt en onethisch gedrag aan de top van de IBU".

   

  De 74-jarige Besseberg leidde de organisatie van 1992 tot 2018, maar moest samen met zijn secretaris-generaal Nicole Resch opstappen toen er een gerechtelijk onderzoek tegen hen werd opgestart.

   

  Volgens de commissie heeft Besseberg ruim een decennium meegewerkt aan het verdoezelen van Russische dopingpraktijken. In ruil zou hij onder meer minstens 200.000 dollar hebben gekregen, werd hij uitgenodigd op jachtpartijen in Rusland en werden hem prostituees bezorgd.

   

  "Anders Besseberg heeft op een constante manier de Russische belangen beschermd in al zijn daden en woorden, ver voorbij elke vorm van rationaliteit", klinkt het in het ruim 200 pagina's tellende rapport.

   

  Het document is overgemaakt aan de integriteitscommissie van de biatlonfederatie, de enige instantie die bevoegd is om disciplinaire sancties te treffen.

   

  De huidige IBU-voorzitter, de Zweed Olle Dahlin, zei in een reactie "geschokt te zijn door het wangedrag". Tegelijk wees hij erop dat, dankzij de hervormingen die zijn federatie heeft doorgevoerd, er nu veiligheidschecks zijn ingebouwd die moeten verzekeren dat het niet opnieuw gebeurt.