Van Aert vs. Van der Poel in Extra Time Cross: "Ligt zó dicht bij elkaar"

  Titelverdediger Mathieu van der Poel en zijn uitdager Wout van Aert.

  Het zal geen verbazing wekken dat een groot deel van de uitzending van Extra Time Cross in het teken stond van het verwachte duel tussen Wout van Aert en Mathieu van der Poel op het WK veldrijden. Beide tenoren werden op de weegschaal gelegd en die bleek behoorlijk in balans.

  De grootste zandspecialist: Van der Poel

  Van de 13 crossen die Van der Poel en Van Aert tegen elkaar gereden hebben in het zand (sinds 2016) won Van der Poel er 11. De Nederlander is dus zonder twijfel de grootste zandspecialist van de twee.

   

  Maar er is een maar: het zand in Oostende is van een totaal andere kwaliteit dan in duinencrossen als Koksijde. "Je kunt dit niet vergelijken met Koksijde", zegt specialist Niels Albert. "Daar kun je met je techniek een spoor rijden. Hier is het echt stoempen."

   

  "Het gaat hier niet over: kun je goed door het zand rijden?", merkt Sven Nys op. "Wel over: kun je heel lang heel hoog vermogen leveren door te lopen of te fietsen? Dan is er wel een verschil in het voordeel van Van Aert, kijk maar naar Dendermonde."

  De beste loper: Van Aert

  Van Aert wordt bijna unaniem bestempeld als de beste loper van de twee, "al kan Mathieu ook zeker wel lopen; maar dit is geen nadeel voor Wout".

   

  Lars Boom illustreert dit met de beelden van Dendermonde. "Wout zet Mathieu daar onder druk bij het lopen. Als er zondag veel gelopen moet worden (wat onzeker is door de weersomstandigheden en zelfs eb en vloed), dan is Wout in het voordeel."

   

  Nys: "Hij kan in het zand misschien beter 5 meter eerder van de fiets gaan om zo krachten te sparen. Dat kan beter uitpakken dan te blijven om toch maar door het zand te blijven rijden."

  Kan winnen met mindere dag: Van der Poel

  Van der Poel en Van Aert waren deze winter min of meer op hetzelfde niveau, maar toch wist de eerste beduidend meer te winnen. "Dat is omdat hij ook kan winnen bij een mindere dag", merkt Michel Wuyts op. Hij haalt hierbij het voorbeeld aan van Namen.

   

  "Als hij onder druk staat, slaagt hij er toch in te winnen met een - naar Van der Poel-normen - mindere dag."

   

  Nys: "Ik denk niet dat hij zich zondag een mindere dag kan permitteren. Hij zal 110% moeten zijn en hetzelfde geldt voor Van Aert. Ze halen zo'n hoog niveau dat het minste wat ze laten liggen hen de titel kost."

  Mentale sterkte: Van Aert

  Er is even wat discussie wie er een streepje moet krijgen in de kolom van de mentale sterkte, maar uiteindelijk is er toch een consensus voor Van Aert. "Omdat Van der Poel 1 à 2 keer per seizoen een tikje krijgt. In Dendermonde zag je al voor de start: het is niet voor hem vandaag."

   

  Wuyts haalt ook het WK bij de beloften in Hoogerheide aan, waar Van der Poel kraakte onder de druk van het thuispubliek. "Wout daarentegen heb ik er nog nooit onderdoor zien gaan, zelfs niet wanneer hij in de achtervolging rijdt."

  Ik heb Wout er nog nooit onderdoor zien gaan, zelfs niet wanneer hij in de achtervolging is.

  Michel Wuyts

  En dan ook nog...

  • Meest explosieve: Van der Poel
   
  Albert: "Als ze alletwee vanuit het nulpunt moeten vertrekken, geraakt Mathieu sneller op zijn topsnelheid. Dat is de fout die Wout maakte in de sprint van de Ronde van Vlaanderen. Hij liet de snelheid te veel zakken en hoe lager de snelheid, hoe sneller Mathieu die topsnelheid haalt."
   
   
  • Meest technische: Van der Poel
   
  • Grootste motor: Van Aert
   
  • Sterkste sprint: afhankelijk van de omstandigheden
   
  Nys: "In Oostende wordt de sprint al voor de laatste rechte lijn gereden, in die lussen. Die bochtentechniek kan een verschil van 1 à 2 seconden maken. Als er meewind staat, kun je in de laatste rechte lijn vanaf de kop aangaan, bij tegenwind krijgen we een ander verhaal."
   
   
  Eindconclusie Michel Wuyts: "We hebben het hier nu uitvergroot, maar de waarheid is dat de verschillen tussen de twee zoveel kleiner zijn dan we hier proberen uit te leggen."

  Kijk naar de volledige uitzending van Extra Time Cross