Haussler haalt veel voordeel uit de cross: "Je zal me vooraan zien in de Omloop"

  Haussler reed dit seizoen al in Namen, Essen, Herentals, Heusden-Zolder en Dendermonde.

  Met Heinrich Haussler staat zondag nog een Tourrit-winnaar aan de start van het WK veldrijden. "Ik ben onder de indruk van alle crossers. Het zijn allemaal gladiatoren", zegt de Australiër aan Sporza.

  Haussler: "Ik wil crossers selfie vragen, maar ben te verlegen"

  Heinrich Haussler (Bahrain-Victorious) maakte op de weg al naam en faam met de 2e plaats in de Ronde van Vlaanderen (2009), de 2e plaats in Milaan-Sanremo (2009) en ritwinst in de Tour (2009) en Vuelta (2005).

   

  De 36-jarige Australiër heeft zijn hart nu ook verloren aan de cross. "Het is echt verslavend. Veldrijden vraagt heel veel van je lichaam en daar hou ik van", vertelt Haussler.

   

  "Voordat ik begon te crossen dacht ik dat veldrijders een maandje samen kwamen rijden in de velden, maar het zijn echte gladiatoren."

   

  "Ik ben trouwens niet enkel onder de indruk van Mathieu en Wout, maar ook van de crossers van de tweede rij zoals Toon Aerts, Quinten Hermans en Eli Iserbyt."

   

  "Al die jongens zijn ongelooflijk sterk. Hun technische vaardigheden zijn enorm. Als ik dat zie, ben ik een beetje kwaad dat ik niet 20 jaar geleden al met veldrijden was begonnen."


  Haussler heeft veel respect voor de crossers. "Ik kijk op naar hen allemaal. Tijdens de opwarming zit mijn gsm in mijn shirt en ben ik bijna te verlegen om hen om een selfie te vragen."

  "Crossen is beste voorbereiding voor de klassiekers"

  Haussler rijdt de crossen vooral ook met het wegseizoen in zijn hoofd. "De voordelen die je uit de cross haalt zijn enorm", zegt de Australiër.

   

  "Volgende maand word ik 37. Naarmate je ouder wordt, boet je aan kracht en explosiviteit in. Dat zijn eigenschappen die je nodig hebt in de klassiekers en de sprints."

   

  "Tijdens veldritten en crosstrainingen sprint je een helling op, spring je van en op je fiets, plaats je een versnelling en sprint je. En dat is telkens met een kleine herstelperiode."

   

  "Maar je lichaam past zich daar aan aan. Dat heb ik al gemerkt als ik een intervaltraining doe op de weg. "Hoe gemakkelijk is deze sport", denk ik dan."

  Naarmate je ouder wordt, boet je aan kracht en explosiviteit in. Veldrijden is de de ideale manier om dat goed te maken.

  Heinrich Haussler

  "Ik zeg niet dat klimmers en klassementsmannen moeten crossen in de winter", zegt Haussler.

  "Maar voor de klassieker-renners is veldrijden absoluut de beste voorbereiding. Dat zie je bijvoorbeeld ook bij Mathieu en Wout, ze verpletteren het hele peloton."

  "Volgend seizoen pakken we het professioneler aan"

  Door de afgelaste koersen zal Haussler er nog enkele crossen bij nemen. "Het weekend na het WK zal ik normaal weer in het veld te zien zijn."

   

  "Rond 20 februari keer ik opnieuw terug naar België om nog eens 2 crossen te rijden. Dat is een week voor  het openingsweekend. Wees maar gerust dat je me vooraan zal zien in de Omloop en Kuurne."

   

  Volgend jaar wil Haussler nog een stapje verder gaan. "Mijn ploeg Bahrain-Victorious heeft me de vrijheid gegeven om te crossen."

   

  "Maar vanaf volgend seizoen zullen we het waarschijnlijk wat professioneler aanpakken, met een mecanicien en wat meer ondersteuning in de materiaalpost. Nu spuit ik bijvoorbeeld zelf nog mijn fiets af na de cross."

  Wie wordt wereldkampioen? "Kansen zijn fiftyfifty"

  Wie schuift Haussler zondag naar voren om wereldkampioen te worden in Oostende?

   

  "Het is geweldig om het verschil te zien van week tot week tussen Wout en Mathieu. In Dendermonde zet Van Aert Van der Poel op 2 minuten. Een week later rijdt Van der Poel iedereen in de vernieling in Hulst."

   

  "Het is moeilijk om te zeggen wie zondag zal winnen. Ik schat de kansen fiftyfifty in voor Wout en Mathieu."