De voorbereidingskoersen sneuvelen bij bosjes: "De klap valt altijd onder de grote renners"

  Wanneer kan het peloton weer vrijuit koersen?

  Het wielerseizoen nadert met rasse schreden, maar het aantal vraagtekens lijkt elke dag toe te nemen. De ene (voorbereidings)koers na de andere sneuvelt. Zal het voorjaar net zoals vorig jaar ontsporen? In De Tribune deelden Hans Vandeweghe (De Morgen) en Thijs Zonneveld (AD) hun visie.

  Het begon in Australië, Argentinië en Colombia volgden en nu passen ook Spanje en Portugal. Van de Tour Down Under over de Ronde van San Juan tot de Ronde van de Algarve: de voorbije dagen en weken werd de ene na de andere voorbereidingskoers op het klassieke voorjaar geschrapt.

   

  "Het wordt een voorjaar zoals 30-40 jaar geleden", zegt Hans Vandeweghe. "Het openingsweekend wordt echt een openingsweekend, al zegt het ook veel dat zelfs in een verkort seizoen Mathieu van der Poel en Wout van Aert er niet bij zullen zijn."

   

  Voorlopig houden de koersen in ons land stand. "We hebben getoond dat het kan binnen de bubbels, al mag je dat gegeven ook niet overdrijven."

   

  "Ik was in december bij een team en de bubbels vermengen zich na het diner ook bij het pokeren. Maar ze worden zo vaak getest en die ploeg heeft nog geen geval gehad."

   

  "Ik denk dat het wielrennen dus kan, maar of dat intercontinentaal zal zijn... Het Europese programma zal wel afgewerkt worden tenzij er nog een enorme opstoot is in het late voorjaar, waardoor ze in Italië, Spanje en Frankrijk nog in een kramp schieten. Het seizoen wordt niet zo kort als vorig jaar, maar het wordt wel ingekort."

  Het wordt een voorjaar zoals 30-40 jaar geleden.

  Hans Vandeweghe

  "Als er wordt bezuinigd, dan is het aan de onderkant"

  Amper of geen voorbereidingskoersen op de eerste klassieke afspraken: hoe vervelend is dat voor het peloton? Thijs Zonneveld: "Voor de grote jongens van de grote ploegen valt dat wel mee, zeker als die grote koersen overeind blijven."

   

  "Ik sprak een tijdje geleden met Tomas Van den Spiegel van Flanders Classics en hij zei: we hebben in de Ronde van Vlaanderen laten zien hoe het kan. Dat was een voorbeeld en dat heeft de autoriteiten gerustgesteld."

   

  "Die koersen zullen gereden worden, tenzij er nachtmerriescenario's op tafel komen door corona. Die grote renners zullen week in week uit wel koersen. Maar de grote klap valt telkens onder hen."

   

  "Dat begint bij de procontinentale en continentale ploegen, die koersen al bijna helemaal niet meer. Opleidingsploegen hebben vorig jaar 4 of 5 koersen gehad en bij de start van dit seizoen zal het al niet veel beter zijn."

   

  En dan is er ook nog het vrouwenpeloton. "Als er wordt bezuinigd en wordt weggesneden en als koersen worden afgelast, dan is het vaak aan de onderkant en niet aan de bovenkant. Dat is een groter gevaar, ook voor de komende jaren. Daar verdwijnen koersen of ploegen en krijgen ze klappen, ook al zien we het niet echt."

  De grote renners zullen wel week in week uit koersen, maar de grote klap valt telkens onder hen.

  Thijs Zonneveld

  Download de podcast van De Tribune