Wereldgezondheidsorganisatie vraagt olympiërs geen voorrang te geven bij vaccinatie

  Een vrouw neemt een selfie bij de olympische ringen in Tokio. De Zomerspelen gaan er normaal gezien op 23 juli van start.

  Olympische atleten behoren geen voorrang te krijgen bij de wereldwijde vaccinatie tegen het coronavirus. Dat heeft Mike Ryan gezegd, topman van de wereldgezondheidsorganisatie WHO.

  De WHO werkt samen met het organisatiecomité van de Olympische Spelen van Tokio en het IOC.

   

  "We moeten realistisch zijn. Op dit moment gaan de vaccins naar de mensen die het meeste risico lopen door hun werk, naar de ouderen en naar anderen die kwetsbaar zijn. De atleten behoren uiteraard niet tot deze groepen", aldus Mike Ryan.

   

  De WHO geeft adviezen over hoe de risico's bij de Olympische Spelen zo beperkt mogelijk kunnen worden gehouden. "Maar wij geven geen advies over of het evenement wel of niet moet doorgaan", aldus Ryan. "Daar gaan het IOC en de Japanse regering over." 

   

  Het IOC benadrukt dat atleten geen prioriteit hebben bij de vaccinaties.    "Wij staan nadrukkelijk achter het prioritair vaccineren van kwetsbare groepen, zorgverleners, dokters en allen die bijdragen aan de veiligheid van onze samenleving", klinkt het.

   

  De organisatoren van de Spelen in Tokio zetten onder meer in op "specifieke immigratieprocedures, quarantainemaatregelen, testing en contacttracing", gaat het verder. "Eens de vaccins beschikbaar zullen zijn voor een breder publiek, zal het IOC de olympische en paralympische delegaties oproepen zich te laten vaccineren in hun thuislanden, met respect voor de respectievelijke regels."

   

  Vanwege de coronacrisis werden de Olympische Spelen in de zomer van 2020 met een jaar uitgesteld. Normaal gezien gaan ze van start op 23 juli.