"Belgen moeten Polen en Tsjechen in de slag nemen om zandsporen kapot te lopen"

  Blijft de regenboogtrui in het bezit van Van der Poel?

  Het WK veldrijden moet en zal een Belgisch-Nederlands duel worden tussen Wout van Aert en Mathieu van der Poel. In onze podcast De Tribune werd er al eens gerepeteerd tussen Hans Vandeweghe (De Morgen) en Thijs Zonneveld (AD). Wie heeft nu een streepje voor op zijn concurrent?

  "Mathieu heeft iets meer troeven voor het WK in Oostende", sprak Wout van Aert zondag na de cross in Overijse.

   

  "Ja, dat denk ik wel", analyseert Thijs Zonneveld. "Van Aert is écht beter als het enorm modderig is en als je constant moet duwen en trekken op een parcours, bijna een tijdrit van een uur."

   

  "Maar op een technisch parcours en in het zand - Van der Poel laat zien dat hij de beste techniek heeft - gaat het meer om intervallen en korte sprintjes. Op dat vlak is Van der Poel de beste renner ter wereld. En als het aankomt op een sprintje in de cross, dan is hij, denk ik, ook de snelste."

   

  "Van der Poel heeft meer troeven om te spelen, maar ik moet meteen zeggen dat het verschil de laatste jaren niet zo klein is geweest als nu."

   

  "Als Van der Poel minder is of lek rijdt, dan is Van Aert er meteen mee weg. We staan voor het spannendste WK in jaren, of toch vooraf bekeken."

  In het zand gaat het meer om intervallen en korte sprintjes. Op dat vlak is Van der Poel de beste renner ter wereld.

  Thijs Zonneveld

  Vandeweghe: "Een troef voor Van Aert: de keikop Wout"

  Bij de Nederlanders heeft Van der Poel een streepje voor, bij de Vlamingen wordt Van Aert toch richting het hoogste schavotje geduwd.

   

  Hans Vandeweghe: "Van Aert heeft ook een troef: de keikop Wout van Aert. Kijk naar Overijse: Van der Poel komt dichter, iedereen zou dan de benen stilhouden, maar hij blijft rijden. Hij is mentaal iets sterker dan Van der Poel."

   

  "Ik denk altijd terug aan Valkenburg (2018) en Bieles (2017). Als het zoals in 2017 tegenslaat voor Van der Poel met die lekke banden, dan is het meteen over. In Valkenburg lag het ook te modderig en was het ook over."

   

  "Het hoeft bij Van der Poel niet mee te zitten, maar het mag vooral niet tegenzitten. Als het echt tegenzit, dan denk ik dat Van der Poel er sneller de brui aan geeft."

  Het hoeft bij Van der Poel niet mee te zitten, maar het mag vooral niet tegenzitten.

  Hans Vandeweghe

  "Het is eigenlijk een beetje onrespectvol om het te zeggen", vervolgt Hans Vandeweghe, "maar Van Aert is meer een stoemper en vermogensman dan Van der Poel."

   

  "Hij kan zo'n vermogen langer aanhouden. Van der Poel kan dat ook, maar wil het niet. Dat is niet zijn manier van fietsen, hij speelt meer met de fiets."

   

  "Van Aert is beter in het zand, als daar kan worden gefietst. Want er zijn zoveel deelnemers op een WK en als dat zand wordt kapotgelopen door die andere deelnemers... Dan wordt het lopen. Mathieu kan natuurlijk ook lopen, maar dan wordt het misschien een mentaal spel en heeft Wout een streepje voor."

  "Het mooiste uurtje van de winter"

  De sporen in het zand uitwissen, kan dat Wout van Aert een handje helpen? "De Belgen moeten misschien een paar Tsjechen en Polen in de slag nemen om elke ronde dat spoor in het zand kapot te lopen", grapt Thijs Zonneveld.

   

  "Ik heb het gevraagd aan de bondscoach, maar ik denk niet dat er iets speciaals wordt geregeld", knipoogt Hans Vandeweghe.

   

  "Ik heb er nu al zin in", gniffelt de Nederlandse wielerjournalist. "Ik ben heel blij dat het mooiste uurtje van de winter kan doorgaan. Het is het ene uurtje waar het er echt om gaat."

  Download de podcast van De Tribune