Pierre François geeft rechtszaak van "professionele amateurs" weinig kans

  46 profvoetballers uit 1e nationale (het vroegere 1e amateur) spannen een rechtszaak aan tegen de voetbalbond, omdat ze het discriminerend vinden dat ze niet meer mogen voetballen. "We kunnen toch niet midden in het seizoen de regels veranderen", werpt Pierre François, CEO bij de Pro League, op.

  Heel wat clubs uit 1e nationale zijn naar eigen zeggen een profclub, onder meer omdat ze met profvoetballers werken. Toch worden ze door de beslissing van de crisiscel over dezelfde kam geschoren als de amateurclubs. Dat betekent: geen voetbal meer dit seizoen.

   

  46 sporters, waarbij de voltallige ploeg van Patro Eisden, dagvaarden de KBVB. Maar Pierre François, CEO van de Pro League (de vereniging van profclubs) geeft de zaak weinig kans op slagen.

   

  "Het is niet omdat een amateurvoetballer een profcontract heeft dat de competitie ook professioneel is. Daar zit nog een groot verschil", stelt François. "En op dit moment is amateurvoetbal gewoon verboden. De protocollen gelden enkel voor profcompetities."

  "Pas na 50% van een competitie kun je kampioen aanwijzen"

  De werkwillige clubs zitten met het plan in hun hoofd om met een paar clubs een minicompetitie te spelen, waaruit dan de stijgers naar 1B bepaald kunnen worden. Opnieuw is François sceptisch.

   

   "Je kunt toch niet de promotie regelen door een paar wedstrijden te spelen in een tweetal weekends? Naar mijn mening moet je toch een ietwat normale competitie afgewerkt hebben als je sportief wil promoveren", zegt François, die wel benadrukte dat dit om een persoonlijke mening gaat.

   

  "Bovendien zegt het bondsreglement dat er minstens 50 procent van de competitie moet afgewerkt worden, alvorens je het klassement als valabel kunt beschouwen en een kampioen of promovendus kunt aanwijzen. Halverwege het seizoen die regel veranderen, dat is niet wenselijk."