Dreigt een Dumoulin-scenario voor Evenepoel? "De druk is gigantisch"

  Toptalent Remco Evenepoel werd maandag 21 jaar.

  Tom Dumoulin (30) kondigde afgelopen weekend aan dat hij zijn fiets (tijdelijk?) aan de kant laat staan. De Nederlander worstelt met de druk en hoge verwachtingen, iets waar ook Remco Evenepoel (21) dagelijks mee geconfronteerd wordt. In De Tribune ging het over de mogelijke parallel en potentiële valkuilen.

  Tom Dumoulin had het in zijn afscheidsrede over de hoge verwachtingen van ploeg, sponsors en publiek, een patroon dat hij niet meer kon managen. 

   

  "En die verwachtingen zijn voor Remco Evenepoel in Vlaanderen nog een beetje groter dan wat Tom Dumoulin overkomen is", merkt Hans Vandeweghe (De Morgen) op.

   

  "Daar gaat hij nu nog mee om, maar zijn blessure herstelt voorlopig niet. Iedereen verwacht dat hij de Giro wint, nu is de vraag of hij kan meedoen."

   

  "De druk is gigantisch. Ik heb altijd een beetje gevreesd voor die druk op Remco, Eddy Evenepoel zoals Thijs (Zonneveld) altijd zegt. Iedereen denkt: dit is de nieuwe Eddy Merckx. Maar we zouden wel eens van een kale reis kunnen thuiskomen in België."

   

  "Bij Evenepoel zie ik wat ik soms ook een beetje bij Thibau Nys zie: doe je niet al een beetje te veel, maak je je niet al een beetje te druk op voorhand? Pas er toch maar mee op."

   

  "Evenepoel staat nu door zijn revalidatie met de beide voeten op de grond en het moet verschrikkelijk zijn dat iedereen kan fietsen en hij niet."

   

  "Maar als die blessure in 6 maanden zo slecht genezen is, dan vraag ik me af of het de komende weken ineens zo veel beter zal gaan."

  Ik heb altijd een beetje gevreesd voor de druk op Remco. Iedereen denkt: dit is de nieuwe Eddy Merckx. Maar we zouden wel eens van een kale reis kunnen thuiskomen.

  Hans Vandeweghe

  "Met open mond gekeken naar hoe Evenepoel na WK voor junioren in het journaal zat"

  Ook onze noorderburen hebben al kennisgemaakt met de status van Remco Evenepoel. 

   

  "Nederland en ikzelf hebben met open mond gekeken naar hoe Evenepoel na zijn wereldtitel bij de junioren (2018) ontvangen werd. Hij zat live in het journaal", merkt Thijs Zonneveld (AD) op. "Dat kunnen wij ons niet voorstellen."

   

  "Wij zijn in Nederland bijzonder idioot als het op sport aankomt, maar een juniorenwedstrijd in welke sport dan ook zo groot maken, ik geloof niet dat dat hier voorkomt."

   

  "Ik denk dat beroemd zijn ontzettend lastig is. Het is veel zwaarder dan we denken. Je bent nergens anoniem."

   

  "Het lijkt me ontzettend zwaar als je als 17- of 18-jarige al zo bekend bent en mensen zo veel van je verwachten, dat het eigenlijk alleen maar kan tegenvallen."

   

  "Dat gevoel heb ik een beetje bij Evenepoel. Als hij 2e of 3e wordt in de Giro, dan denk ik dat het voor veel mensen nog tegenvalt ook. Daar ben ik een beetje bang voor."

  Het lijkt me ontzettend zwaar als je als 17- of 18-jarige al zo bekend bent en mensen zo veel van je verwachten.

  Thijs Zonneveld

  Download de podcast van De Tribune