Stijnen (Patro): "Zijn profclub, maar worden behandeld als derdeprovincialer"

  Gisteren werd een streep getrokken door het amateurvoetbal in ons land voor de rest van het seizoen. De profspelers uit 1e nationale (1e amateur) pikten dit niet en stappen naar de rechter. "Het lijkt me duidelijk dat ze een sterke zaak hebben", zegt Stijn Stijnen, coach van Patro Eisden.

  "De dagvaarding is een initiatief van 46 spelers, waaronder die van Patro en Dender", legt Stijn Stijnen, coach bij Patro, uit. "Die twee clubs ondersteunen dat ook, om hun rechten te vrijwaren."

   

  "Het is dus niet zo dat wij als club het initiatief hebben genomen, maar we waren wel verbouwereerd door de beslissing. Hier worden rechten geschonden, want profspelers wordt hun job ontnomen."

   

  Volgens Stijnen zijn de clubs uit 1e nationale (1e amateur) eigenlijk profclubs door de strenge licentievoorwaarden. Alleen worden ze in deze zaak als amateurclubs behandeld.

   

  "We zijn verplicht om minstens 5 profspelers te hebben (Patro werkt zelf met alleen maar profs). We doen daar veel investeringen voor. Het kan dus niet dat we vervolgens als een derdeprovincialer behandeld worden. Dat is pure discriminatie."

   

  "Ik heb er absoluut begrip voor dat amateurvoetbal onder deze omstandigheden niet kan plaatsvinden. Maar deze sector heeft getoond dat profvoetbal in België mogelijk is."

  Ik moet mijn groep nu zeggen dat ze 6 maanden hun job niet mogen uitvoeren. Dat geeft heel wat familiale drama's.

  Stijn Stijnen

  "Minicompetitie met teams die willen doorgaan is menselijke oplossing"

  Stijn Stijnen heeft de voorbije weken al heel wat spelers aan de telefoon gehad "die het licht niet meer zien". "Nu kan ik tegen mijn groep zeggen dat ze hun job de komende 6 maanden niet mogen uitvoeren. Dat brengt heel wat familiale drama's met zich mee."

   

  "Als je ziet: de vrouwencompetitie mag wel blijven doorgaan, terwijl dat toch hoofdzakelijk amateurs zijn. Dan vind ik het logisch dat er spelers opstaan die zeggen: ze zijn hier met onze rechten aan het spelen."

   

  De clubs klopten al eerder aan bij de KBVB, maar keerden van een koude kermis thuis. "Wij hebben hen de hand gereikt. In 1e nationale is er verdeeldheid: je hebt clubs die willen stoppen met spelen en clubs die willen doorgaan, om hun ambitie om 1B te halen waar te kunnen maken."

   

  "Wij zeggen: laat die ene groep effectief stoppen en richt met de anderen (het zou om 6 à 7 clubs gaan, met ook nog o.a. FC Luik) een minicompetitie. Zonder toeschouwers of horeca, maar met coronatests. Dat leek ons een menselijke oplossing voor iedereen."

   

  "Als de KBVB straks ongelijk krijgt - wat logisch zou zijn, want ze leggen een Ministerieel Besluit naast zich neer - dan kan het zijn dat ze iedereen verplichten om te spelen. Dan krijg je dus ploegen die niet wilden spelen, die hier toch toe verplicht worden."

   

  "Afwachten dus wat de rechter beslist. Maar dat het een sterke zaak is, lijkt mij duidelijk."