"2e plaats zal allerhoogste worden voor Genk, maar dat is niet verkeerd"

  Vreugde bij Genk in Brugge, maar finaal ging het onderuit in de topper bij de leider, die nu 12 punten voorligt.

  Genk en STVV verloren het voorbije weekend allebei. RC Genk kan na de topper op Club Brugge wellicht een kruis maken over de titelkansen, terwijl STVV na het thuisverlies tegen Moeskroen toch weer bang achterom moet kijken. Analist Stef wijnants stelt op Radio 2 Limburg dat een realistische benadering voor beide Limburgse ploegen op zijn plaats is.

  Geen constante voor Genk

  Zeg in het voetbal niet te snel dat het niet meer mogelijk is, maar de titelkansen voor Genk lijken toch voorbij. Club Brugge staat niet alleen in de stand een trap hoger.

   

  Het is volwassener, het heeft op meer posities betere spelers, het voelt aan wat winnen is en het heeft ervaring om topwedstrijden naar zijn hand te zetten.

   

  Allemaal aspecten waarin het huidige Genk tekortschiet. Dat is geen schande, dat is zelfs logisch. Genk heeft na de titel van 2019 zijn belangrijke spelers moeten laten gaan, Club heeft ze gehouden en zich nog eens versterkt.

   

  Het heeft gewoon een bredere basis om op langere termijn binnen 1 seizoen resultaten neer te zetten. Bij alle andere clubs schommelt het. Dus ook bij Genk.

   

  Je weet hoe slecht Genk aan het seizoen begonnen was, daarna schoot het na 7 overwinningen op een rij naar de koppositie en nu staat het met 1 op 12 of 8 punten in 8 matchen.

   

  Dat is de realiteit en dat wil inderdaad zeggen dat de tweede plaats het allerhoogste zal zijn. Wat overigens niets verkeerds is en heel knap zou zijn. Maar het idee van dik 2 maanden geleden, dat Genk voor het allerhoogste kon gaan, dat is weg. Daarvoor is er te weinig constante. (lees voort onder foto)

  15e plaats is succes voor STVV

  STVV verloor op Stayen met 0-2 van Moeskroen, een concurrent in de degradatiestrijd. Op korte tijd had Sint-Truiden zich uit de ellende gespeeld, maar veel voorsprong op de laatste 2 in de stand heeft het niet.

   

  Het valt voor STVV te hopen dat het niet opnieuw gestart is met een reeks van nederlagen, want dan loert de degradatie toch weer om de hoek.

   

  Het is een beetje gek dat ik dat moet zeggen omdat STVV in 6 dagen 3 matchen heeft gespeeld en daarvan heeft het er 2 gewonnen. Het heeft zelfs 5 van zijn laatste 7 matchen gewonnen.

   

  Maar dat de degradatiezorgen niet weg zijn, heeft natuurlijk alles te maken met de precaire situatie waarin STVV half december was verzeild geraakt. Dat vergeten we snel.

   

  Stel dat STVV een normale opgang had gemaakt, dan stond het nu nog altijd ruim laatste. Dus dat STVV nu op de 15e plaats staat, is een succes. Maar de nederlaag tegen Moeskroen vertelt wel dat het een lange strijd zal  worden.

  Stef Wijnants