Bruun Larsen, Ashimeru en Diaby: de volgende soldaten in het legertje winterhuurlingen

  Filip Djuricic, een van de winterhuurlingen van de voorbije jaren.

  Een week voor het afsluiten van de wintertransferperiode lijkt het huiswerk van Anderlecht klaar, althans op inkomend vlak. Door de financiële realiteit moest de sportieve cel van RSCA weer inzetten op huurlingen, transacties die ook de voorbije winters al schering en inslag waren bij paars-wit.

  Wintermercato 2021

  In één week kan er natuurlijk nog veel gebeuren, maar in principe gaat Anderlecht de transfermarkt niet meer op in deze wintermercato. 

   

  Jacob Bruun Larsen (22) is de laatste aanwinst van paars-wit. De Deen zakt met hoge verwachtingen en fraaie adelbrieven af naar Neerpede, al is het afwachten of hij alle lofbetuigingen van bij (de jeugd van) Dortmund kan bevestigen en of de geldsom die Hoffenheim vorige winter op tafel legde (9 miljoen euro) ook weerklank krijgt op het veld.

   

  In het huurcontract van de Deense winger werd geen aankoopoptie vastgelegd, bij de overeenkomsten van Majeed Ashimeru (23) en Abdoulay Diaby (29) wel. Er worden bedragen van 2,5 miljoen tot 3 miljoen euro gefluisterd.

   

  Ook over RB Salzburg-huurling Ashimeru wordt veel goeds verkondigd, maar hij zat de voorbije matchen (nog) niet in de selectie. 

   

  "Bruggeling" Diaby kent deze competitie natuurlijk en de Sporting-huurling viel vrijdag al in tegen Waasland-Beveren. Voor beide spelers hoeft hun verblijf in de hoofdstad dus niet noodzakelijk te stoppen aan het einde van het seizoen.

  Wintermercato 2020

  Door de financiële malaise moet paars-wit teruggrijpen naar huurlingen en ook dat proces is natuurlijk al langer aan de gang. 

   

  Vorige winter werden de flanken versterkt met Amir Murillo en Kemar Lawrence, die wel een meerjarencontract tekenden. Murillo zette zich meteen door, Lawrence komt na persoonlijke problemen mondjesmaat boven water.

   

  Om alsnog Play-off I te halen, werd er vorige winter bij Juventus en Frankfurt aangeklopt. 

   

  Marko Pjaca werd lange tijd bestempeld als een van de allergrootste Kroatische talenten, maar zijn opmars werd veel te vaak afgebroken door blessureleed. Dejan Joveljic moest de aanval dan weer mee dragen.

   

  Beide spelers maakten geen verpletterende indruk en door de coronacrisis zat hun passage er veel sneller dan verwacht op. Pjaca wordt nu verhuurd aan Genoa, Joveljic speelt in Oostenrijk bij Wolfsberger.

  Verschueren en Vercauteren poseren met Pjaca en Joveljic, die op de valreep nog werden gehaald.

  Wintermercato 2019

  Marko Pjaca en Dejan Joveljic werden pas op de slotdag van de transfermarkt gehaald, een handelswijze die wel vaker zou terugkeren bij paars-wit (en die nu verleden tijd lijkt).

   

  In de winter van 2019 was Yannick Bolasie de witte merel van Deadline Day. De Congolees flirtte ook lange tijd met een marktwaarde van 15 à 20 miljoen euro, maar kon niet volledig doorbreken in de Premier League.


  Maatje Romelu Lukaku overtuigde zijn voormalige Everton-ploegmaat om naar Anderlecht te verhuizen en Bolasie deed het niet geheel onaardig, maar na een half jaar keerde hij terug naar de Premier League. Daar ligt hij nog altijd onder contract bij Everton, maar de winger past er niet meer in de plannen.

  Al een tijdje niet meer bij Anderlecht: Yannick Bolasie én Frank Arnesen.

  Wintermercato 2018

  Lazar Markovic leek alles in huis te hebben om de nieuwe chouchou van het Anderlecht-publiek te worden. De stijlrijke Serviër, intussen 26, werd geplaagd door blessures en wachtte daardoor tevergeefs op een doorbraak bij Liverpool.

   

  Anderlecht mocht de diamant polijsten, maar ook bij paars-wit was de Serviër te wisselvallig. 

   

  Markovic werd aangetrokken op Deadline Day 2018 en ook de daaropvolgende transferperiodes zou zijn naam nog geregeld gelinkt worden aan paars-wit, maar een tweede bezoek zat er niet in. Markovic voetbalt nu in eigen land bij Partizan Belgrado.

  Aan intrinsieke klasse geen gebrek bij Markovic, aan blessures helaas ook niet.

  De wintermercato 2016

  De transferperiode in januari 2017 was min of meer een vreemde eend in de bijt met geen klassieke huurlingen, maar wel met Adrien Trebel als topaankoop.

   

  Een jaartje eerder, in januari 2016, werd de transferpolitiek wel nog eens volop bevestigd. Met Filip Djuricic en Alexander Büttner werd - op papier - een stevige kwaliteitsinjectie aan de kern toegevoegd.

   

  Djuricic leek met zijn flair en techniek bij het huis te passen, maar was vaak ook te fragiel en te kwetsbaar. Anderlecht zou een van de zovele clubs in zijn zwerftocht worden, een lange reis die de 28-jarige nu bij Sassuolo heeft gebracht.

   

  Met de carrière van Büttner gaat het een stukje sneller bergaf. De verdediger werd in 2012 aangetrokken door Manchester United, maar is intussen afgegleden tot bij Limassol.

  Twee huurlingen uit het verleden: Djuricic en Büttner.

  Wintermercato 2015

  De kiem van het - al dan niet gedwongen - transferbeleid, werd misschien wel in de winter van 2015 gelegd. 

   

  Anderlecht-fans verlekkerden zich op de technische bagage van Marko Marin (Chelsea) en de defensieve degelijkheid van Rolando (FC Porto).

   

  Hoe goed hun intenties misschien wel waren, het duo flopte in het shirt van paars-wit. 

   

  Marin kon zichzelf nooit op de internationale voetbalkaart zetten en voetbalt nu in de woestijn bij Al-Ahli. Rolando overtuigde wel bij Marseille, maar speelt nu weer in Portugal bij Braga.

  Na Anderlecht voetbalde Marin ook nog bij onder meer Trabzonspor, Olympiakos en Rode Ster.

  Wintermercato 2013

  De echte trendsetter van de gang van zaken bij RSCA is wellicht Demy de Zeeuw. De Nederlandse middenvelder had naam gemaakt bij AZ en Ajax, zat op een zijspoor bij Spartak Moskou en zocht voetbalgeluk bij Anderlecht.

   

  Hij werd anderhalf seizoen gehuurd, maar ook tussen Anderlecht en de middenvelder boterde het nooit helemaal. De 37-jarige De Zeeuw heeft intussen een punt gezet achter zijn carrière.

  De eerste in een lange lijst huurlingen met naam en faam: Demy de Zeeuw.