Zeeman: "Een Dumoulin die niet "happy" is, is ook niet goed voor de ploeg"

  Merijn Zeeman (links) en Tom Dumoulin samen aan tafel.

  Vriend en vijand zal zaterdag grote ogen getrokken hebben toen ze het nieuws vernamen dat Tom Dumoulin tijdelijk stopt met koersen. Compleet uit de lucht valt de beslissing niet. Zeker niet voor Merijn Zeeman, sportief directeur bij Jumbo-Visma. 

  Volgens Merijn Zeeman is er in het anderhalf jaar dat Tom Dumoulin voor Jumbo-Visma rijdt, veel gesproken. Er is er ook professionele hulp gezocht voor de renner, die als grote kopman werd aangetrokken.

   

  "Dit is heftig nieuws, we gaan voorlopig een hele goede renner missen", reageerde Zeeman in een video-interview van de ploeg. "Uiteindelijk is het zo dat de mens boven de atleet gaat. We hebben er al heel lang en vaak over gesproken en Tom hulp aangeboden." 

   

  "Toch bleef dezelfde vraag bij hem opkomen en heeft hij in nauw overleg met ons besloten een break te nemen om tot zichzelf te komen. Daar steunen wij hem in."

   

  De oud-winnaar van de Ronde van Italië heeft het trainingskamp van Team Jumbo-Visma in Alicante verlaten om thuis na te kunnen denken over zijn wielertoekomst. 

   

  "We leven in een competitieve wereld en zijn continu bezig met beter proberen te worden", zegt Zeeman. "Het is belangrijk dat we in de basis kunnen genieten van wat we aan het doen zijn, genieten van trainingsritjes, van het doelen stellen. Als daar het plezier uit wegvloeit, komt het punt dat je je afvraagt of je het nog wel wil." 

   

  "Daar hebben we met Tom professionele hulp bij betrokken en zijn we heel hard mee aan de slag gegaan. In dat proces kan ook de uitkomst komen dat hij niet weet of hij het nog wel wil."

  We hebben al heel lang en vaak gesproken en Tom hulp aangeboden.

  Merijn Zeeman (sportief directeur bij Jumbo-Visma)

  "Er komen plekjes vrij in mooie wedstrijden"

  Voor de Nederlandse ploeg heeft de beslissing van Tom Dumoulin zeker ook een sportieve impact, erkende Zeeman. "Tom die zich "happy" voelt en goed in zijn vel zit en niets liever wil dan topsporter zijn, is een geweldige renner voor Jumbo-Visma. Maar een Tom die zich niet "happy" voelt is automatisch ook niet goed voor de ploeg." 

   

  "We hebben een team van 27 renners, waarvan Tom dan nu even geen deel uitmaakt. Er komen plekjes vrij in mooie wedstrijden, waardoor andere mannen in ons team een kans krijgen."

   

  Zeeman geeft aan dat er geen einddatum is gesteld voor de pauze van Dumoulin. "In dit soort trajecten kun je geen einddatum noemen. Die datum komt dan vanaf dag 1 dichterbij. Het is een natuurlijk proces, daar moet geen einddatum op staan." 

   

  "Voorlopig gaat het om de mens Tom en die neemt een break. Hoe we het gaan invullen, daar gaan we later mee aan de slag."