Nieuwe F1-baas: "Rijders moeten beseffen dat ze rol als ambassadeur hebben"

Stefano Domenicali.

Over twee maanden start het nieuwe Formule 1-seizoen alweer. De nieuwe F1-baas, Stefano Domenicali, kijkt ernaar uit om wereldkampioen Lewis Hamilton opnieuw aan het werk te zien. "Hij heeft een enorme kans om de beste te worden qua aantal wereldtitels", klinkt het. 

"F1-rijders moeten beseffen dat ze ambassadeurs van de sport zijn"

Met de Italiaan Stefano Domenicali staat er iemand nieuw aan het roer van de F1. Hij volgt de Ier Chase Carey op. In een interview met Sky Sports F1 had Domenicali het over Lewis Hamilton en het komende F1-seizoen.

 

Zevenvoudig wereldkampioen Hamilton zit voorlopig nog zonder contract bij Mercedes. Een kwestie van tijd? 

 

"Ik heb geen andere informatie dan jullie, ik wacht ook op bevestiging van het team en van Lewis, net als iedereen", zegt Domenicali, die er wel vanuit gaat dat de Brit volgend seizoen nog bij Mercedes rijdt.

 

"Lewis is een hoofdrolspeler. Hij heeft de ongelooflijke uitdaging om de beste te worden in aantal wereldtitels. Ik kijk er echt naar uit om hem te zien strijden op de baan, op een manier hoe hij zich gedraagt als man, niet enkel als een rijder."

 

Domenicali ziet ook een belangrijke rol voor alle F1-rijders. Zo kwam F1-debutant Nikita Mazepin (Haas) een tijd geleden negatief in beeld door grensoverschrijdend gedrag. Domenicali benadrukt het belang van het gedrag van alle piloten.

 

"Zij vertegenwoordigen de ziel van de sport. Hun rol als ambassadeur van de sport wordt cruciaal in de toekomst. Ik wil ervoor zorgen dat ze dat ook beseffen."

 

Zo was wereldkampioen Hamilton vorig jaar hét boegbeeld van de Black Lives Matter-acties in de Formule 1. "Natuurlijk willen we niet politiek zijn, dat is niet onze taak. Maar we willen wel de waarden van de maatschappij onder de aandacht brengen."

 

Daarmee startte de F1 vorig jaar al met het "We Race As One"-initiatief. Daarmee wil Domenicali ook komend seizoen doorgaan. "Diversiteit en "We Race As One" zullen ons de kans geven om de minuten voor de start te gebruiken om waarden die verband houden met diversiteit onder te aandacht te brengen", aldus Domenicali.

Kalender WK F1 2020
datum grand prix winnaar 2020
09/05 Spanje (Barcelona) Hamilton
05/07 Oostenrijk (Spielberg) Bottas
12/07 Stiermarken (Spielberg) Hamilton
19/07 Hongarije (Boedapest) Hamilton
02/08 Groot-Brittannië (Silverstone) Hamilton
09/08 70 jaar jubileum (Silverstone) Verstappen
16/08 Spanje (Barcelona) Hamilton
30/08 België (Spa) Hamilton
06/09 Italië (Monza) Gasly
13/09 Toscane (Mugello) Hamilton
27/09 Rusland (Sotsji) Bottas
11/10 Eifel (Nürburgring) Hamilton
25/10 Portugal (Portimao) Hamilton
01/11 Emilia-Romagna (Imola) Hamilton
15/11 Turkije (Istanbul) Hamilton
28/03 Bahrein (Sakhir) Hamilton
28/03 Sakhir (Sakhir) Pérez
12/12 Abu Dhabi (Abu Dhabi) Verstappen
Eindstand WK F1 2020
  rijder auto punten
1. Lewis Hamilton (GBr) Mercedes 347
2. Valtteri Bottas (Fin) Mercedes 223
3. Max Verstappen (Ned) Red Bull 214
4. Sergio Perez (Mex) Racing Point 125
5. Daniel Ricciardo (Aus) Renault 119
6. Carlos Sainz jr (Spa) McLaren 105
7. Alexander Albon (Tha) Red Bull 105
8. Charles Leclerc (Mon) Ferrari 98
9. Lando Norris (GBr) McLaren 97
10. Pierre Gasly (Fra) AlphaTauri 75