Kolos uit Congo is cultheld op WK handbal, zelfs Shaq is fan

  Het WK handbal nadert stilaan zijn ontknoping, maar met Gauthier Mvumbi lijkt dé blikvanger van dit toernooi al bekend. De Shaq van het handbal valt niet alleen op door zijn omvang, maar ook door zijn prestaties.

  Congo neemt voor het eerst deel aan het WK handbal en betaalt - niet onbegrijpelijk - leergeld. Het Afrikaanse land won enkel tegen Angola. Al zijn andere groepsmatchen verloor Congo, al werd het geen enkele keer echt weggeblazen.

   

  Dat heeft het voor een groot deel te danken aan Gauthier Mvumbi, een man die zich niet zomaar laat wegblazen. De 26-jarige pivot heeft met zijn 110 kilogram (officieel dan toch) heel wat gewicht in de schaal te werpen.

   

  "Ik begrijp er niets van", zegt Mvumbi over alle aandacht. "Na de eerste match ontplofte het plots. Maar ik vind het prima. Als ze over mij praten, praten ze immers ook over Congo."

   

  Mvumbi speelt in Frankrijk en weet dat hij met zijn postuur opzien baart. "Qua kracht is dat natuurlijk een enorme troef. Maar qua beweeglijkheid en snelheid is het een ander paar mouwen."

   

  Vanwege zijn gewicht wordt Mvumbi ook wel eens de Shaq van het handbal genoemd. Dat was de échte Shaquille O'Neal niet ontgaan. De voormalige basketbalspeler wenste hem in een boodschap succes. "Ongelooflijk, toch? Zelfs al waren het maar een paar zinnetjes, het deed veel plezier."