Nina Derwael ziet Tokio niet als eindpunt: "WK in Antwerpen in 2023 wil ik meemaken"

  Nina Derwael en de Belgische ploeg bereiden zich voor op de Olympische Spelen.

  In plaats van te schitteren in Tokio moest Nina Derwael in 2020 "werkloos" toekijken. "In het begin zag ik het als een verloren jaar, maar nu zie ik dat ik er veel uit geleerd heb." Die ervaringen moeten haar dit jaar in Tokio helpen.

  Op sportief vlak zijn de Olympische Spelen in Tokio natuurlijk het grote doel voor Nina Derwael. "Nu zijn we nog met een grote groep en op basis van de testwedstrijden in België wordt beslist wie wat doet in de voorbereiding", legt Derwael uit in Sporza Thuismatch.

   

  De weg naar Tokio loopt niet over rozen, want nu zijn al enkele voorbereidingswedstrijden afgelast door de coronapandemie. Zorgt dat voor onzekerheid? "Ik denk niet dat ik onzeker zal zijn, zolang ik mijn wedstrijden in België heb gehad." 

   

  "Ik probeer naar mezelf te kijken, de rest heb je niet in de hand." Ook de concurrentie heb je niet in de hand. "Turnsters geboren in 2005 mogen nu ook meedoen in Tokio, maar ik weet niet of die al klaar zullen zijn."

   

  "De Amerikaanse Sunisa Lee werd derde op het WK en was pas 16. Die kan nog veel vooruitgang boeken. Als ik naar mezelf kijk, tussen 16 en 18, dat was een wereld van verschil."

  Een val of een foutje is snel gebeurd. Als je op de Olympische Spelen valt tijdens de kwalificaties, dan is het afgelopen.

  Nina Derwael

  Derwael werd zowel in 2018 als in 2019 wereldkampioene aan de brug met ongelijke leggers, maar rekent zich nog niet rijk in Tokio. "Mijn voorsprong was op het WK in 2019 flink geslonken, dus ik wist dat ik moest doorwerken. Maar toen hadden we ook gekozen voor zekerheid met een makkelijkere oefening."


  "Er is wel één oefening waarvan ik denk als ik die goed uitvoer, dan.... Maar ik moet die wel kunnen. Ik heb hem zelf nog niet gedaan. Ik ga nu met verschillende oefeningen naar de komende wedstrijden, dan zullen we uiteindelijk de beste oefening kiezen."


  "Het belangrijkste is dat je vertrouwen hebt in je oefening en dat je weet dat je die goed kunt uitvoeren. Soms kies je voor een oefening met een lagere startwaarde, want een val of een foutje is snel gebeurd. Als je op de Olympische Spelen valt tijdens de kwalificaties, dan is het afgelopen."

   

  In Tokio wil Derwael de ervaringen van 2020 gebruiken. "In het begin zag ik 2020 als een verloren jaar, maar nu zie ik dat ik er veel uit geleerd heb. Je leert je aanpassen en je niet vastklampen aan één programma. Dat zal ik de komende maanden nog kunnen gebruiken."

  "Het WK in eigen land in 2023 zou ik graag meemaken"

  Tokio lijkt geen eindpunt te worden voor Derwael. "Nu de Spelen met een jaar opgeschoven zijn, worden de Spelen in Parijs in 2024 realistischer." Vooral omdat er ook in 2023 een mooie ervaring in het verschiet ligt: het WK in Antwerpen.

   

  "Op het WK 2013 in Antwerpen heb ik als klein meisje de opening mogen doen. Een WK in eigen land, dat zou ik echt wel willen meemaken." En van de herfst van 2023 naar de zomer van 2024 en de Spelen in Parijs is maar een kleine stap.

   

  "Anderhalf jaar geleden zat ik in mijn hoofd met Tokio en daarna even niets. Dan zou ik kijken of ik het mis en of mijn lichaam het nog zou kunnen. Nu zal ik ook nog sowieso na Tokio hebben: "Oef, laat me nu maar even gerust."

   

  Is het een optie om na Tokio enkel te focussen op de brug met ongelijke leggers? "Ik heb daar nog niet zo veel over nagedacht, maar als mijn lichaam mee wil dan zou ik liever de vier toestellen (brug, grond, balk en sprong) blijven combineren."


  "Zie ik dat het niet haalbaar is, dan is het een optie om me te focussen op brug en balk. Maar voor mezelf wil ik ook grond en sprong blijven doen. Je weet ook nooit dat ik het team ooit uit de problemen kan helpen met een basisscore."

  "Ik hoop dat ik jongeren kan laten dromen"

  Derwael is de leading lady van het Belgische turnen. "Dat brengt wel druk met zich mee, maar ik heb al bewezen dat ik daar redelijk goed mee kan omgaan. Ik heb daar geen problemen mee en ik denk dat het team dat ook handig vindt."

   

  "Ik hoop ook dat ik jongere gymnasten kan laten dromen en kan laten zien: het kan. Je moet er hard voor werken en erin geloven. Ik hoop dat ik kan inspireren."

   

  En wat brengt de toekomst na de sportieve carrière? "Ik heb al nagedacht over blijven in de sport. Misschien dat ik een jurycursus ga volgen. Coach? Ik weet niet of ik de ideale coach ben. Ik ben nog altijd heel streng voor mezelf en ik ben bang dat ik jongeren te veel zou pushen."

  Nina Derwael spreekt in de podcast ook...

  • Over haar studies: "Ik zal nu 1 studiejaar gedaan hebben in 3 jaar. Corona heeft het voor mijn studies veel makkelijker gemaakt. Nu kan ik de lessen bekijken na mijn training."
  • Over haar wereldtitels: "Het lijkt al zo lang geleden. Van de eerste heb ik op het moment zelf meer van genoten, van de tweede wereldtitel heb ik achteraf meer genoten."
  • Over haar vriend, voetballer Siemen Voet: "Nu komt bij ons allebei sport op de eerste plaats, later hebben we nog genoeg tijd om elkaar op de eerste plaats te zetten."
  • Over het financiële: "Daar heb ik al veel over gesproken met Siemen. In voetbal gaat veel geld rond en dat is goed voor hen. Zij werken er ook hard voor."

  Beluister de podcast met Nina Derwael

  Of beluister de podcast op jouw favoriete podcastplatform

  Of bekijk de video met Nina Derwael op YouTube