Britt Herbots verovert de volleybalwereld: "De Spelen met de Tigers is mijn droom"

  Britt Herbots is het grootste volleybaltalent in België.

  Op haar 21e draait volleybalster Britt Herbots bij Novara in Italië al mee met de wereldtop.  Die top hoopt ze ook met de Yellow Tigers te bereiken. "Wij willen doen wat de Belgian Cats ons hebben voorgedaan."

  Britt Herbots is geboren en getogen in Sint-Truiden en zat er eerst op een gewone school. Het was haar droom om dokter te worden, maar door haar volleybaltalent werd ze gevraagd om naar de Topsportschool te gaan. Na lang twijfelen stemde ze ermee in en was ze achteraf enorm blij dat ze haar passie dagdagelijks kon uitoefenen.

  Italië is de meest complete competitie ter wereld.

  Herbots trok in 2018 naar Italië en speelde eerst 2 seizoenen voor Busto en sinds dit seizoen voor Novara. "Italië is de meest complete competitie ter wereld. Hier zijn 12 ploegen die goed volleybal spelen", zegt Herbots vanuit Noord-Italië.

   

  "Je moet dan ook elke wedstrijd 100% zijn, anders verlies je zelfs van de laatste. Dat heb je alleen in Italië."

  Novara staat momenteel tweede achter Conegliano, volgens Herbots de beste club ter wereld. "Toch proberen we hen het vuur aan de schenen te leggen. Als zij toch een steek laten vallen, staan we klaar om het over te nemen."

   

  "Ook in de Champions League proberen we zover mogelijk te geraken. De laatste editie (2019) staat nog steeds op naam van Novara. We hebben onze eerste drie matchen gewonnen, dus we zijn op de goede weg, maar ook daar zit Conegliano ons een beetje in de weg."

  Herbots, hier nog aan het werk bij Busto.

  "Italië is een zalige plaats om te wonen"

  Britt Herbots is niet de enige Belgische speelster die actief is in Italië. "Mijn beste vriendin Celine Van Gestel speelt in Firenze en die hoor ik bijna dagelijks. Als er voldoende tijd is, en als het mag, proberen we mekaar ook op te zoeken."

   

  "Het leven in Italië is met of zonder corona heel mooi. Je hebt hier alles: zon, meren, zee, bergen,... en natuurlijk goed eten! Ik speelde eerst in Busto, dicht bij Milaan, en nu in Novara, Telkens in Noord-Italië dus,  maar het is hier bijzonder aangenaam om te leven."

  Celine Van Gestel, mijn beste vriendin, speelt ook in Italië.

  "Europese top? Ik kan nog heel veel verbeteren"

  Op haar 17e was Herbots al de beste speelster in de Belgische competitie. Op haar 18e was ze bij Mulhouse de beste in Frankrijk en nu is ze al 3 seizoenen op rij top in Italië. Stilaan is ze een van de beste speelsters in Europa.

   

  "Ik bekijk het gewoon als een mooi compliment als mensen dat zeggen, maar ik zie het niet zo. Ik moet nog heel veel werken en mijn eigen spel steeds verbeteren."

   

  Herbots somt op waar ze nog progressie in kan maken. "Het spelletje nog beter lezen, eigenlijk gewoon in alle spelonderdelen sterker worden: receptie, blok, aanval,...  Meer ervaring opdoen ook."

   

  "In de aanval loopt het momenteel goed, maar ik moet nog wat meer variatie in mijn spel steken: een plaatsballetje hier, een shotje daar,..."

  Herbots (uiterst links) bij de Yellow Tigers.

  Een eerste flits met de Tigers op het EK in september?

  Herbots is goed op weg om Italië te veroveren en wil dat met de Yellow Tigers ook graag met de wereld doen.  Alleen is het door corona al lang geleden dat de nationale ploeg samenkwam.

   

  Normaal gezien was er in de lente 5 weken lang een Nations League gepland, maar of dat zal doorgaan, is uiterst twijfelachtig. In het najaar (wellicht september) staat er ook nog een EK geprogrammeerd dat in 4 landen zal plaatsvinden (Bulgarije, Roemenië,Kroatië en Servië). Daar willen de Yellow Tigers nog eens laten zien tot wat ze in staat zijn.

  Elke dag worden we wakker met de gedachte dat we ooit naar de Spelen willen gaan.

  "Twee jaar geleden hebben we een knap EK gespeeld, met onder meer een  stuntzege tegen Polen", vertelt Herbots. "In 2013 haalden de Tigers brons op het EK, en ik denk dat we dit met deze generatie ook moeten kunnen."

   

  "We hebben een jonge groep die heel erg graag wil. We moeten zeker nog stappen zetten, maar op langere termijn moet deze ploeg uitstekende resultaten  kunnen voorleggen."

   

  "En natuurlijk dromen wij ook, net als de Belgian Cats (de basketbalvrouwen), van de Olympische Spelen. Iedere dag worden we als topsporter wakker met de gedachte dat ook wij die droom willen realiseren, We zijn er nog niet, maar zeg nooit nooit!"

  Herbots met de Tigers aan het werk tegen Italië