Australian Open: weer 2 spelers positief, of gaat het om oude gevallen?

  De Australische autoriteiten en de organisatie van de Australian Open werkten een enorm streng protocol uit.

  De bubbel van de Australian Open in Melbourne blijft geplaagd worden door positieve gevallen. Vandaag testten opnieuw 2 spelers positief, al is er twijfel of het om nieuwe of oude gevallen gaat. Volgens toernooidirecteur Craig Tiley waren de 2 positieve spelers van gisteren alvast oude gevallen.

  Minister Lisa Neville van de staat Victoria maakte vandaag 3 nieuwe positieve coronatesten bekend: van 2 spelers én van 1 ander betrokken lid bij het eerste grandslamtoernooi van het jaar.

   

  In totaal testten er van de 1.200 ingevlogen spelers en entourage al 10 positief, waaronder 4 spelers. Al is er verwarring over het aantal positieve gevallen, omdat sommige testresultaten van de autoriteiten later positief bleken door oudere infecties. Die personen zijn niet besmettelijk.

   

  Neville zei dat het wellicht bij 1 van de 2 spelers van woensdag om een oude besmetting ging. De andere 2 gevallen van woensdag worden nog onderzocht.

   

  Toernooidirecteur Craig Tiley was er gisteren als de kippen bij om het bericht van de 2 positieve spelers van dinsdag te ontkrachten. Ook daar ging het volgens hem om residu van een vroegere besmetting, waarbij er dus geen gevaar is op overdracht.

  Discussie over wie de quarantainekosten op zich neemt

  Het coronaprotocol rond de Australian Open is erg streng. Alle ingevlogen deelnemers moeten 14 dagen in quarantaine op een hotelkamer. 5 uur per dagen mogen ze die verlaten om te trainen.

   

  Op 3 chartervluchten richting down-under zat er minstens 1 positief geteste, de spelers en entourage van die vluchten mogen gewoon hun hotelkamer 2 weken niet uit.

   

  In totaal waren er 17 vluchten richting Australië voor de grandslamcompetitie. Ook de hotels kosten handenvol geld. Tiley raamt de quarantainekosten op meer dan 25 miljoen euro.

   

  Volgens de toernooidirecteur komt de overheid van de staat Victoria daarin tussen. Maar minister Neville ontkent: "De Australian Open draagt die kosten volledig. De belastingbetaler draagt niet bij tot de hotelquarantaine."

   

  Enkele spelers en speelsters klaagden over de strenge voorwaarden, wat hen op felle kritiek van de lokale bevolking kwam te staan. Die vinden de spelers "bevoordeeld", terwijl duizenden Australiërs elders nog gestrand zitten.

   

  Volgens Tiley steunt de grote meerderheid van de spelers evenwel het strikte protocol.