"Grote broer" Yannick Ferrera over Will Still: "Hij bereidt er zich al lang op voor"

Yannick Ferrera werkte met Will Still samen bij STVV en Standard.

Beerschot heeft sinds gisteren de jongste naoorlogse coach in de Belgische eerste klasse in zijn gelederen. Will Still (28) krijgt zijn kans. Mentor en "grote broer" Yannick Ferrera (40) is niet verrast. "Mijn mening was: doe het, probeer het."

Will Still is nog maar 28 jaar, maar draait al een tijdje mee in het Belgische voetbal. Hij werd bij STVV op het hoogste niveau geïntroduceerd door Yannick Ferrera, die Still ook nog meenam naar Standard.

 

"Ik ken Will al van toen hij 22 jaar was. Ondanks zijn jonge leeftijd heeft hij dus al 6 jaar ervaring in het profvoetbal, ook nog eens in meerdere clubs en in verschillende functies. Het is voor mij dus geen verrassing dat hij eindelijk zijn kans krijgt", zegt Ferrera vanuit Saudi-Arabië aan Sporza over de promotie van Still.

 

Ferrera vindt 28 jaar niet te jong om de stap als T1 te wagen. "Ik was zelf 31 jaar bij mijn debuut en ik maakte me er al klaar voor sinds mijn 22e. Toen vroeg ik me al af wat ik bij mijn eerste dag voor de groep zou zeggen en welke trainer ik zou moeten zijn."

 

"Will is zich ook al lang aan het voorbereiden, hij maakte zich ook klaar voor dit moment. Of hij een complete trainer is? Helemaal niet. Of ik dat op mijn 40e ben? Helemaal niet. We groeien altijd, we blijven leren en we blijven fouten maken. Will zal ook fouten maken, maar dat doet elke trainer op elke leeftijd."

 

"Dat is dus geen probleem. Hij is zeker niet te jong. Er zijn spelers die tot hun 35e voetballen en dan wordt er aan hen gevraagd of ze assistent of trainer willen worden. Zij zijn dan ouder, maar zijn er niet klaar voor. Will is jonger, maar is wel klaar."

Aan 35-jarige spelers wordt gevraagd of ze assistent of trainer willen worden. Zij zijn dan ouder, maar zijn niet klaar. Will is jonger, maar is wel klaar.

Yannick Ferrera

"Zo'n jonge trainer is in deze tijden niet abnormaal"

Yannick Ferrera had Will Still onder zijn vleugels bij STVV en Standard. "Of ik zijn mentor ben? Sowieso, maar ik voel me meer een grote broer."

 

"We zijn ook samen op vakantie geweest en we zijn bevriend naast het voetbal. Het is geboren bij STVV, maar de broederschap is gebleven. Ik zal hem altijd proberen te helpen."

 

Still kwam enkele dagen geleden dan ook aankloppen bij Ferrera voor advies. "Ik heb hem gezegd: als je deze kans krijgt, moet je dat doen. Wie weet krijg je zo'n kans nooit meer..."

 

"Hij heeft zelf beslist, maar mijn mening was: doe het, probeer het. Dit zal geen slechtere trainer van hem maken en ook zijn cv zal er niet slechter van worden."

Ik heb Will gezegd: als je deze kans krijgt, moet je dat doen. Wie weet krijg je zo'n kans nooit meer...

Yannick Ferrera

Hoe zou Ferrera Still typeren? "Ik ken hem enkel als analist en assistent, niet als coach. Maar ik heb hem altijd dicht bij de spelers gevoeld, ook door zijn leeftijd. Dat hoeft nu ook niet te veranderen."

 

"Hij zal nu de eindbeslissingen nemen, maar zijn gedrag zal gelijk blijven. De trainer die in de kleedkamer komt waar iedereen bang van is en waar iedereen bij zwijgt, dat is al lang voorbij. Het is in deze tijden niet abnormaal om zo'n jonge trainer voor je te krijgen."

 

"En hij heeft al ervaring bij Lierse als T1. Het is niets nieuws voor hem. Ik denk dat hij klaar is", besluit Ferrera, die het zelf naar zijn zin heeft bij Al-Fateh in Saudi-Arabië. 

 

"Vorig seizoen vochten we tegen de degradatie, dit seizoen spelen we beter en zitten we in de middenmoot. Ik lig hier nog anderhalf jaar onder contract."