Jan Bakelants had 100 dagen geleden corona: "Ik ruik nog altijd niet heel goed"

  Jan Bakelants geraakte tijdens de week van de Ardennen-klassiekers besmet met het coronavirus.

  Jan Bakelants kijkt met Intermarché-Wanty-Gobert enorm uit naar de Tour de France. "Het is 1.000 keer mooier om te mogen aanvallen in de bergen dan voor iemand te moeten rijden die heel misschien op het podium zal eindigen", vertelt Bakelants in Spanje aan Christophe Vandegoor.

  "Bardet was nooit genoeg favoriet om je als ploeg volledig voor op te offeren"

  Met Intermarché-Wanty-Gobert promoveerde Jan Bakelants dit seizoen naar de WorldTour.

   

  Dat betekent dat de 35-jarige Bakelants voor het eerst in 4 jaar nog eens kan deelnemen aan de Tour de France. 

   

  "Ik kijk er enorm naar uit om terug te keren naar de Tour. Zelf ben ik ervan overtuigd dat ik nog altijd de kwaliteiten heb om daar te presteren, ik kan meer dan gewoon maar meedoen", zegt Bakelants, in 2013 ritwinnaar en geletruidrager in de Tour.

   

  Bij AG2R werd Bakelants in een knechtenrol geduwd voor Romain Bardet. Was dat niet irritant voor een aanvallend ingestelde renner?

   

  "Ik heb dat altijd met plezier gedaan. Maar aan de start was Bardet nooit genoeg favoriet om te zeggen dat we er alles zouden voor opofferen. Toch deden we dat. Dat is jammer, want de Tour is de mooiste koers van het jaar."

   

  "Toen ik bij AG2R zat en ik zag welke vrije rol Pauwels had bij NTT, dan wrong dat wel ergens. Het is 1.000 keer mooier om voluit te mogen aanvallen in de bergen dan te moeten rijden voor iemand die heel misschien op het podium zal staan."

  Over coronabesmetting: "Ik mis het om aan een goede wijn te ruiken"

  Hoe is Jan Bakelants eigenlijk hersteld van zijn coronabesmetting van zo'n 100 dagen geleden? "Ik ben daar wel een maand niet goed van geweest", zegt Bakelants. "Ik was heel moe, maar nu is dat achter de rug."

   

  "Het enige wat ik er wel nog aan overhoud, is dat ik nog altijd niet goed ruik. Dat vind ik wel jammer. Dat heeft minder met de fiets te maken, maar met de geneugten van het leven."

   

  Bakelants heeft als wijnliefhebber een goede neus nodig. "Ik mis het nog altijd om aan een goede wijn te ruiken. Ik proef wel al redelijk goed (met dank aan de wekelijkse proefavonden van Gianluca Di Taranto, de sommelier van The Jane)."

   

  "Maar ik hoop dat het ook nog helemaal in orde komt met het reukorgaan. Zelfs de wetenschap tast nog in het duister over het verloop van het reukvermogen bij coronageïnfecteerde mensen. Het is dus afwachten."

  Bakelants: "We hebben natuurlijk niet het grootste budget in de WorldTour"