Hilaire Van der Schueren: "Rit winnen in een grote ronde en top 8 in een monument"

  Hilaire Van der Schueren op stage in Spanje.

  Intermarché-Wanty-Gobert staat dit jaar voor zijn vuurdoop in de WorldTour. "De ploeg is uitgebreid met nieuwe renners, extra verzorgers, mecaniciens, een diëtiste en een performance manager. Dat is nodig om het volledige programma te kunnen afwerken", zegt ploegleider Hilaire Van der Schueren.

  "Ondanks hoger budget zijn we nog altijd 1 van de kleine broertjes"

  Na jaren op ProContinentaal niveau snijden Hilaire van der Schueren en Intermarché-Wanty-Gobert het seizoen straks aan als een WorldTour-team. Hoe uit het verschil zich tussen een ProContinentale ploeg en een WorldTour-ploeg?

   

  "Qua budget verschilt dat een paar miljoen euro's (met dank aan de nieuwe hoofdsponsor Intermarché). Ondanks een hoger budget zijn we nog altijd een van de kleine broertjes in de WorldTour."

   

  "Als WorldTour-ploeg moet je ook een performance manager hebben. We hebben daarom Aike Visbeek aangetrokken, die bij Sunweb en de opleidingsploeg SEG Racing Academy heeft gewerkt", zegt Van der Schueren.

   

  "We hebben sinds dit jaar ook een diëtiste fulltime in dienst. Daarnaast hebben we ook 4 à 5 verzorgers extra en evenveel mecaniciens."

   

  "De ploeg is groter geworden en dat moet, omdat we nu veel meer wedstrijden (van een hoog niveau) zullen rijden. We zullen bijvoorbeeld veel meer in Italië koersen. Onze nieuwe ploegleider Valerio Piva is de ideale man om die wedstrijden voor zijn rekening te nemen, want hij is een Italiaan."

  "Met z'n allen werken voor ritzege in de Tour"

  Welke doelstellingen heeft Van der Schueren voor het nieuwe seizoen? "2021 wordt een overgangsjaar voor ons. Ik hoop wel dat we een rit in een grote ronde winnen en in de top 8 eindigen van een monument."

   

  Twee doelen waarin performance manager Aike Visbeek een sleutelrol zal vervullen. "Zijn ex-team Sunweb ging vorig jaar naar de Tour met een onbekende ploeg en wint 3 ritten. Wij hebben al 3 keer meegedaan aan de Tour zonder ritzege."

   

  "Het is de bedoeling dat we er met z'n allen aan werken om die ritzege binnen  te halen."

  Ik zie het altijd als een uitdaging om renners die weggedeemsterd zijn weer op niveau te krijgen.

  Hilaire Van der Schueren

  Intermarché-Wanty-Gobert breidde zijn rennersbestand uit met onder meer Louis Meintjes en Rein Taaramäe, 2 renners die ver te zoeken zijn in de uitslagen van de voorbije jaren.

   

  "Ik zie het altijd als een uitdaging om renners die weggedeemsterd zijn weer op niveau te krijgen", zegt Van der Schueren. 

   

  "We hebben al veel gepraat met Meintjes en Taaramäe. Ze kregen ook een jaarprogramma van ons, iets dat ze nog nooit eerder gekregen hadden bij hun andere ploegen. De toekomst zal uitwijzen of zo'n jaarprogramma beter is of niet."

  "12 dagen in ziekenhuis gelegen met coronabesmetting"

  In oktober raakte Hilaire van der Schueren besmet met het coronavirus.

  "Ik ben nooit ziek geweest, maar ik heb wel 12 dagen in het ziekenhuis doorgebracht."

   

  "De dokters zeiden dat die infectie op een uur kon omslaan naar een veel ergere toestand. Ze hebben me ook gezegd dat ik moet rekenen op een herstel van 6 maanden."

  Van der Schueren: "We moesten WorldTour-team worden om Tour te rijden"