Sven Nys over niet-selectie Thibau Nys: "Ik ben wel wat verrast"

  Vorig jaar vierden vader en zoon de wereldtitel van Thibau bij de junioren.

  Het coronajasje van dit veldritseizoen heeft slachtoffers gemaakt. Thibau Nys, vorig jaar wereldkampioen bij de junioren, zal er eind januari niet bij zijn in Oostende voor het WK bij de beloften. "Het is aan Thibau om er rustig mee om te gaan", zegt papa Sven Nys over de "njet" van de bondscoach.

  Thibau Nys (18) is eerstejaarsbelofte, maar door de coronamaatregelen moest de wereldkampioen bij de junioren dit jaar met de profs ploeteren. 

   

  Geen evidente leerschool voor de talentvolle crosser, die geen uitnodiging voor het WK bij de beloften (30-31 januari) in Oostende ontvangen heeft.

   

  "Ik ben wel wat verrast", zegt vader Sven Nys aan Sporza. "Sinds de kerstperiode zijn zijn blessureproblemen van de baan. Het is nog één keer opgedoken na een val in Gullegem begin januari, waar hij op het BK nog last van had."

   

  "De conditie is er, de flitsen komen terug. Hij zal dat niet kunnen tonen in Oostende, maar er volgen nog crossen. Ik maak de selectie niet en de andere jongens hebben ook hun best gedaan."

   

  "Zij zullen op het WK goeie prestaties leveren en het is aan Thibau om er rustig mee om te gaan. Hij moet die kennis opdoen."

   

  "Hoe hij zelf reageert? Hij is teleurgesteld en zal antwoorden met de pedalen. Zo ken ik hem. Daar is hij conditioneel toe in staat. Het zal de komende weken wel leuk zijn."

  "Vanthourenhout? Zijn beslissingen moeten los staan van onze band"

  Thibau Nys sukkelde dit seizoen met problemen aan de heup, lenden en quadriceps, fysieke ongemakken die lang aansleepten. "Met de kerstperiode was dat verdwenen, maar die val in Gullegem heeft roet in het eten gegooid. Dat zal mee de doorslag hebben gegeven."

   

  "Thibau heeft regelmaat aan de dag gelegd tegenover de renners die rond hem fietsen", zegt vader Sven. "Maar dat is niet voldoende."

   

  "Bondscoach Sven Vanthourenhout zegt dat hij geen vertrouwen heeft in een goeie prestatie van Thibau, maar in de andere renners wel. Daar moet je je bij neerleggen."

   

  Nys en Vanthourenhout waren in hun actieve carrière twee handen op één buik. Verandert dit gegeven iets aan hun verhouding? "Sven moet beslissingen kunnen nemen die los staan van het feit dat we mekaar al heel lang kennen."

   

  "Ik sta achter de beslissing, maar het is aan Thibau om te bewijzen dat hij conditioneel klaar was. Dit blijft vooral zijn hobby en er zijn nog genoeg kansen."

  Bondscoach Sven Vanthourenhout zegt dat hij geen vertrouwen heeft in een goeie prestatie van Thibau, maar in de andere renners wel. Daar moet je je bij neerleggen.

  Sven Nys

  De bondscoach laat Thibau Nys dit jaar thuis.