NFL: Brady (43) maakt nog kans op Superbowl, zorgen om Mahomes

  2 NFL-grootheden tegenover elkaar: Drew Brees (l) en Tom Brady (r), de laatste stoot door naar de conferencefinale.

  Toen waren ze nog met 4. De voorbije dagen werden in de play-offs van de National Football League (NFL) de tickets voor de conferencefinales verdiend. In de National Football Conference (NFC) strijden de Tampa Bay Buccaneers en Green Bay Packers voor een ticket voor de Superbowl, in de American Football Conference (AFC) gaat het tussen titelhouder Kansas City Chiefs en Buffalo Bills. De wedstrijden zijn volgende week zondag.

  De Kansas City Chiefs zetten de Cleveland Browns (22-17) opzij, maar dat bleek moeilijker dan eerst gedacht. De Chiefs sloten de 1e helft af met een 19-3-voorsprong na onder meer een touchdown van vedette Patrick Mahomes.

   

  Mahomes, de Superbowl-MVP van vorig seizoen, kreeg bij 19-10 in het 3e quarter echter een slag in de nek. Hij moest met een hersenschudding van het veld. Kansas was even van zijn melk en zag de bezoekers tot 22-17 naderen. De verdediging van de Chiefs hield het evenwel vol.

   

  Het is wel nog maar de vraag of Mahomes hersteld zal zijn voor de conferencefinale. Er geldt in de NFL immers een "concussion protocol" om sporters met een hersenschudding te beschermen.

  Brady klopt Brees in titanen/veteranenduel

  In de andere match op zondag schakelden de Tampa Bay Buccaneers van de onvermijdelijke Tom Brady (43) de New Orleans Saints van collega-veteraan Drew Brees (42) uit.

   

  Brady, die met de New England Patriots 6 keer de Superbowl won, zette Mike Evans (10-6) en Leonard Fournette (20-20) op weg naar een touchdown. Als kers op de taart scoorde hij zelf de 3e touchdown van zijn team.

   

  Brees speelde mogelijk zijn laatste match. Hij vond Tre'Quan Smith voor de touchdown voor 20-13, maar 3 van zijn passes werden onderschept door de verdediging en dat zorgde ervoor dat de Saints uitgeschakeld werden. 

  Rodgers (Green Bay) op weg naar seizoens-MVP

  In de zaterdagduels domineerde topreekshoofd Green Bay Packers tegen de Los Angeles Rams (32-18). Aaron Rodgers, die gezien wordt als dé kandidaat-seizoens-MVP,  maakte telkens de juiste keuze én het verschil. Hij zette in het begin van het 2e quarter Davante Adams op weg naar een touchdown (10-3), meteen erna zorgde hij zelf voor 16-3. 

   

  In de 2e helft lanceerde Rodgers Allen Lazard voor de beslissende touchdown (32-18). De Rams verrasten Seattle in de vorige ronde, maar een 2e stunt zat er nooit in mede omdat sterverdediger Aaron Donald niet zijn niveau haalde door een ribblessure.

   

  In de tweede "halve finale" in de AFC ontdeden de Buffalo Bills zich van de Baltimore Ravens (17-3). De thuisploeg maakte het verschil in het 3e quarter. Josh Allen lanceerde Stefon Diggs voor 10-3, waarna een genadeloze verdediging Lamar Jackson onder druk zette.

   

  De MVP van 2019 zag zijn bal onderschept door Taron Johnson, die als een pijl 100 yards overbrugde (17-3). Om de nachtmerrie van Jackson helemaal af te maken moest hij na een harde kennismaking met de grond naar de kant volgens het "concussion protocol".