Geen WK ijshockey in Wit-Rusland uit veiligheidsoverwegingen

  Letland moet op zoek naar een nieuwe co-organisator voor het WK ijshockey. Wit-Rusland is de organisatie ontnomen, omdat president Loekasjenko vreedzame betogingen in zijn land met de harde hand laat neerslaan.

  Wit-Rusland zou het WK ijshockey dit jaar van 21 mei tot en met 6 juni samen met Letland organiseren. Maar daar kwam veel kritiek op van buitenaf.

   

  In de nasleep van de omstreden herverkiezing van president Aleksander Loekasjenko, kwamen veel Wit-Russen op straat om te betogen. 

   

  Die vreedzame betogingen werden vaak met de harde hand neergeslagen. Er werden meer dan 30.000 arrestaties verricht, er vielen honderden gewonden en ook enkele doden. 

   

  Onder anderen 44 leden van het Europees Parlement ondertekenden onlangs een brief waarin de de Internationale Ijshockeyfederatie werd opgeroepen om Wit-Rusland de organisatie van het WK te ontnemen. 

   

  Ook het coronabeleid van Wit-Rusland doet de wenkbrauwen fronsen. Het land nam aanvankelijk nauwelijks maatregelen tegen het coronavirus. Hoewel Loekasjenko het virus zelf opliep, relativeert hij nog altijd de ernst van de pandemie.