Chris Froome: "Ik voel dat ik nog niet klaar ben: ik wil een 5e zege in de Tour"

  Een goedlachse Chris Froome.

  Het blijft even wennen: Chris Froome (35) heeft Sky/Ineos ingewisseld voor Israel Start-Up Nation, waar hij ook op de zevende hemel mikt. De Brit brandt nog van ambitie. "Dat Tadej Pogacar de Tour heeft gewonnen, geeft hoop aan de kleinere teams", zegt hij.

  Israel Start-Up Nation moest zijn traditionele voorbereiding in Israël schrappen door de coronacrisis, maar plant - zodra de toestand gunstiger is - wel een sportief en toeristisch uitje met de nieuwkomers naar de thuisbasis.

   

  Chris Froome zal die trip dus ook afwerken, maar de Brit traint momenteel ook niet met zijn nieuwe ploegmakkers in Spanje. Hij overwintert nog even in Californië, waar hij de laatste stappen zet van zijn lange revalidatie na zijn val in de Dauphiné van 2019. 

   

  "Mijn belangrijkste doel is om fysiek weer in de buurt van mijn oude niveau te geraken", vertelde de Brit vandaag op een persmoment. "Ik sta nu dichter bij waar ik moet staan dan vorig jaar bij de start van het seizoen het geval was."

   

  "Ik dacht toen dat ik dichter bij dat punt stond, maar tijdens de koersen heb ik mijn werkpunten en zwaktes ontdekt. Dat is een les geweest."

  "Ik blijf mikken op grote rondes tot ik zelf klaar ben om te stoppen"

  Aan stoppen heeft Chris Froome naar eigen zeggen niet gedacht. "Ik sta op 4 eindzeges in de Tour de France en ik voel dat ik nog niet klaar ben. Ik wil een 5e eindoverwinning."

   

  "Ik zal blijven mikken op de grote rondes tot ik zelf klaar ben om te stoppen met koersen. Zodra ik wist dat ik volledig zou kunnen herstellen, was het een logische beslissing om door te gaan."

   

  In de Tour zal Froome met zijn nieuwe ploegmaats moeten opboksen tegen grootmachten zoals Ineos en Jumbo-Visma. Dat wordt een totaal andere situatie dan gebruikelijk.

   

  "Er zijn ploegen die de koers domineren, maar de ploeg van Tadej Pogacar reed niet op die manier in de Tour en toch won de Sloveen. Dat geeft dus hoop aan de kleinere teams, dat we weer zo'n scenario krijgen. Het komt ook aan op de kracht van de kopman."

  Chris Froome gaf zijn programma nog niet vrij: "De krijtlijnen liggen vast, maar er zijn nog veel onzekerheden door corona. We werken alleszins toe naar de Tour"