Wie is crosstalent Emiel Verstrynge? "Kloof met Thibau wordt steeds kleiner"

  Emiel Verstrynge gaat met rasse schreden vooruit.

  Door corona zijn de beloften dit seizoen verplicht om al hun crossen bij de profs te rijden. In dat ondankbare achterhoedegevecht is met Emiel Verstrynge toch een nieuwe parel opgedoken. Sportweekend zocht de 18-jarige Oost-Vlaming op, samen met zijn trainer Bart Wellens.

  Het grote publiek leerde Emiel Verstrynge kennen toen hij vorig jaar op het BK bij de junioren achter een ongenaakbare Thibau Nys naar het brons snelde. Dat scenario herhaalde zich een paar weken later op het WK.

   

  Nu, in zijn eerste jaar bij de beloften, trekt Verstrynge die lijn door. Op het afgelopen BK eindigde hij, bij de profs, zelfs als tweede belofte achter Timo Kielich (21). Onder de vleugels van Bart Wellens zet hij zich door.

   

  Dat Verstrynge grote stappen zet, is logisch, want hij bekeerde zich pas laat tot de cross. "Ik heb van alles gedaan. Eerst atletiek, survival vooral. Ik heb nog 3 keer de survival in ons dorp gewonnen. Daarna heb ik op vrij hoog niveau gevoetbald, bij Maldegem. Maar dat werd ik wat beu."

   

  "Uiteindelijk ben ik op de weg gaan koersen. Na 2 jaar dacht ik: ik zal die cross bij ons in de buurt, in Eeklo, meedoen om wat kracht te winnen. Maar dat bleek beter mee te vallen dan gehoopt. Ik ben dan maar blijven crossen."

  "Er is geen druk: alles mag, niets moet"

  Nu traint Verstrynge wekelijks in de professionele omkadering van Tormans. "Ik had meteen een klik met hem", zegt ploegleider Bart Wellens.

   

  "Ik kende hem nochtans niet. Ik had hem alleen eens bezig gezien terwijl hij van zijn oren maakte in de materiaalpost. "Dat is een opvliegend mannetje", dacht ik."

   

  "Dat was ook het eerste wat ik zei toen ik hem ontmoette: "We zijn een team en tonen respect voor de mensen die daar staan." Verstrynge: "Vroeger kon ik inderdaad zo reageren, maar dat was vaak omdat ik boos was op mezelf. Nu ben ik veranderd. Ik heb geleerd dat ik dat niet meer mag doen."

   

  Verstrynge heeft nog wel meer dingen geleerd de voorbije maanden. "Ik heb gemerkt dat ik de grootste sprongen vooruit gemaakt heb op de zwaardere crossen, maar ik hoop ook op de andere omlopen te verbeteren de komende jaren."

   

  Wellens: "Ik denk dat Emiel alle omlopen aankan. Hij mist nog wat techniek, maar daar werken we wekelijks aan. Hij smijt zich ook elke cross. Bij ons is er ook geen druk. Alles mag en niets moet, zelfs volgend jaar niet. Het moet allemaal nog beginnen voor hem."

  Toen ik hem de eerste keer zag, was hij van zijn oren aan het maken in de materiaalpost.

  Bart Wellens moest zijn eerste indruk van Emiel Verstrynge bijstellen

  Over zijn grote fanclub: "Vond al die aandacht lastig in het begin"

  Dat neemt niet weg dat Verstrynge de ambitie heeft om het WK te rijden bij de beloften. "Als je ziet wat hij in zijn eerste jaar getoond heeft, verdient hij het om daar te staan", vindt Wellens. "Want hij heeft niet alleen sterk gereden op het BK."

   

  Het zou wel eens kunnen dat Verstrynge zo het plaatsje afsnoept van Thibau Nys, die vorig jaar zowat alles won bij de junioren maar het nu wat moeilijker heeft. "De kloof met Emiel wordt steeds kleiner. Dit jaar is hij zelfs al tig keer voor Thibau geëindigd. Maar het is een sterke lichting bij de beloften."

   

  Verstrynge zal het in Oostende alvast weer zonder zijn fanclub moeten doen. Die barst nu al bijna uit haar voegen. "Er zijn niet veel crossers uit mijn streek (Maldegem). Vorig jaar had mijn oom een bus ingelegd voor het BK, maar bleek dat 1 bus niet genoeg was. De supporters blijven maar komen."

   

  "In het begin had ik het daar wat moeilijk mee, al die aandacht. Maar mijn ouders zeiden: "Die mensen doen dat ook maar voor hun plezier." En nu heb ik ermee leren leven."

  Bekijk de reportage uit Sportweekend