Referee Department over sneeuwvelden: "Wij steunen de beslissing van onze refs"

  Oostende-Kortrijk en Moeskroen-Genk werden gisteren op besneeuwde velden afgewerkt. De verliezende clubs dienden een dag later een klacht in, omdat zij vonden dat de matchen nooit gespeeld hadden mogen worden. Maar volgens het Referee Department verliep alles volgens de geijkte procedure.

  De sneeuw op onze velden leverde soms dolkomische taferelen op en zelden goed voetbal. Trainers John van den Brom (Genk) en Yves Vanderhaeghe (Kortrijk) deden na de match al hun beklag en een dag later volgden de clubs met een officiële klacht.

   

  Het Referee Department van de voetbalbond laat nu uitschijnen dat ze weinig reden hebben om te klagen. "De prioriteit van elke scheidsrechter die moet beslissen of een match gespeeld kan worden, is de veiligheid van de spelers."

   

  "Als er geen veiligheidsrisico's zijn, kijkt de scheidsrechter naar andere factoren:

   

  - kan de bal vrij over het gras bewegen?
  - zijn de lijnen zichtbaar?

  - kunnen de assistent-refs over het veld kijken?
  - hebben de doelmannen genoeg zicht?"

  In topcompetities in heel Europa werden veel wedstrijden in vergelijkbare of slechtere omstandigheden gespeeld.

  "De scheidsrechter houdt dus geen rekening met de wedstrijdplanning (lees: de kalender), tenzij in internationale competities, wanneer het herschikken van wedstrijden problematisch kan zijn."

   

  "De scheidsrechters in de wedstrijden van gisteren hadden de veiligheid van de spelers voorop en volgden de juiste procedures om te bepalen of het veilig was voor beide teams."

   

  "Het Referee Department steunt hun beslissingen en merkt op dat in topcompetities in heel Europa veel wedstrijden in vergelijkbare (of slechtere) omstandigheden gespeeld werden."